Lekovita biljka jaglika

Latinski naziv za biljku jagliku je: Primula officinalis.

Zlatnožuti cvetovi ove vrste primule šire prijatan miris sličan mirisu meda, a cvast formiraju na vrhu cvetne drške dugačke 10-20 cm, koja se izdiže iz sredine lisne rozete. Ova vrsta naziva se i jagorčevinom ili pravom primulom (Primula veris) i pretežno se može naći na planinskim livadama i, uopšte, u planinskim i brdskim predelima.

Veoma je rasprostranjenavisoka jaglika (Primula elatior) koja raste na gotovo svim livadama, na obodima šuma i ispod žbunova, a na dugačkoj cvetnoj dršci ima svetložutu cvast slabog mirisa. Po lekovitosti je ista kao i „prava“ jaglika i isto se upotrebljava.

Treća vrsta primule je krstata jagorčevina zvana i alpska primula ili žuti jaglac (Primula auricula), planinski cvet koji je pod najstrožom zaštitom zakona te je ne smemo skupljati.

U nekom društvu mi je sused za stolom ispričao da je trenutno na terapiji u Galšpahu (Gallspach) i da mu je jaglika poslednja nada. Pošto se približavao kraj kure koja je po svemu sudeći bila bezuspešna, on, kako se izrazio, nije znao šta ni kako dalje. Uprkos tome što je uzimao najjača sredstva protiv nesanice, nije mogao da spava. Psihijatri iz Linca i Beča nisu mogli da ga izleče od ovoga zla. Kada bi uveče, nasmrt umoran, legao u krevet, spopao bi ga neki bol koji je u njemu izazivao osećaj da prednjim delom stopala gasi cigaretu. Zbog toga je i fizički i psihički bio potpuno iscrpljen i blizu očajanju. Rekla sam mu da znam za jedan odličan čaj protiv nesanice. Istovremeno sam se pitala da li će čaj biti delotvoran pošto je čovek veoma dugo pio najjače lekove za spavanje. Prihvatio je moj predlog. Bio je 7. decembar 1976. kada smo se upoznali. Nakon sedam dana posetila sam njegove prijatelje i oni su me još s vrata radosno obavestili da naš zajednički poznanik najzad opet može da spava. Više nije bilo ni bolova u stopalu. Čajem od jaglike je za veoma kratko vreme povratio zdravlje i oslobodio se svih nervnih poremećaja. Kasnije ga je lekar koji ga je lečio zamolio da mu da recept za specijalni čaj protiv nesanice.

– 50 g jaglike
– 25 g cveta lavande
– 10 g kantariona
– 15 g šišarica hmelja
– 5 g korena odoljena

Puna mala kašika ove mešavine popari se sa četvrtinom litra vode i ostavi da stoji tri minuta. Čaj piti jako vruć, u gutljajima, pre spavanja. Može se zasladiti medom.

Ovom čaju bi trebalo dati prednost nad svim hemijskim sredstvima protiv nesanice. Sintetički lekovi za spavanje razaraju nervni sistem, dok čaj otklanja živčane tegobe.

Moja majka je svakoga proleća skupljala jagliku jer je znala koliko ona umirujuće deluje na srce i živce. Bere se cela gornja cvast. Paroh Knajp je bio veliki pristalica ove lekovite biljke. Na jednoj slici možemo videti Knajpa kako je drži u ruci. Zbog toga što poseduje sposobnost da pročišćava krv, primulom se izlučuju sve otrovne materije koje dovode do gihta i reumatskih oboljenja. Paroh Knajp kaže:

Onaj ko je sklon oboljenjima zglobova (on time misli na giht i reumu), neka tokom dužeg vremenskog perioda pije jednu do dve šolje čaja od jaglike dnevno. Žestoki bolovi će popustiti i vremenom potpuno nestati.

Čaj od jaglike je, osim toga, izvanredno sredstvo za jačanje srca i živaca, ublažava migrenu i glavobolju na nervnoj bazi, ima odlično dejstvo kod upale srčanog mišića, vodene bolesti i kod sklonosti prema moždanom udaru. Čaj od korena ove biljke zaslađen medom je dobar za bubrege, te pomaže da se izbaci kamen iz mokraćne bešike.

Preporučuje se sledeći prolećni čaj za pročišćavanje krvi:

– 50 g jaglike
– 50 g mladih izdanaka zove
– 15 g korena maslačka

Puna mala kašika ove mešavine popari se sa četvrtinu litra vode i ostavi da odstoji tri minuta. Dnevno piti, 15 g lista koprive u gutljajima, dve šolje čaja, eventualno zaslađenog medom.

(Pod izdancima se podrazumevaju mladi, tek iznikli prolećni pupoljci).

Vino od jaglike je odličan lek za srčane tegobe. U proleće ga možete napraviti i sami. Bocu od dva litra rastresito do grlića napunite svežim cvetovima primule (celim cvastima) i prelijte prirodnim belim vinom tako da ih ono prekrije. Lako začepljena plutom, boca se 14 dana drži na suncu. Kod srčanih tegoba treba piti po jedan gutljaj, a srčani bolesnici mogu uzimati do tri, velike kašike vina dnevno.

Čaj od jaglike:
Jedna puna mala kašika popari se sa četvrtinom litra vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ 2021

Pročitaj →

PILETINA I POVRĆE IZ RERNE

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.