Kupanje novorođene bebe

Kupanje sa spužvom ili krpicom ?

Prvi tjedan ili dva najbolje je oprati svoje dijete spužvicom ili još bolje s toplim, vlažnim ručnikom. Često operite lice i ruke i temeljito očistite genitalno područje nakon svake promjene pelena.

Kupanje u kadici

Nakon što je pupčana vrpca se osušila i otpala, a područje oko pupka zaliječeno, možete početi kupati svoje novorođenče u kadici svakih nekoliko dana. Najlakše je koristiti malu plastičnu kadicu punu tople vode umjesto standardne kade.

Iako neki roditelji kupaju svoje bebe svaki dan, dok beba ne počne puzati okolo i na taj način se zaprlja, kupka nije potrebna više od tri puta tjedno tijekom prve godine. Prečestim kupanjem vaše bebe nepotrebno se isušuje bebina koža.

Na većinu beba voda djeluje umirujuće i uživaju u kupanju. Ako je to tako, dobro je pustiti je da uživa. Ima beba za koje je kupanje stresno ( ima i takvih bebica ) – tada ćete je željeti samo kratko okupati. Kupke ne moraju dugo trajati: pet minuta je dovoljno dugo da biste oprali svoju bebu prije nego što se voda ohladi previše.

Kupanje novorođenčeta u početku se može činiti zastrašujuće. Beba se miče, skliska je, koje sredstvo odabrati… polako i smireno u početku. Treba praksa i ubrzo postajete majstor.

Sigurnost bebe u kadici

• Nikada ne ostavljati dijete bez nadzora, čak ni na minutu. Ako morate napustiti kupaonicu dok se vaše dijete kupa, zamotajte je u ručnik i uzmite je sa sobom.

• Ne dopustite da vas telefon odvrati od gledanja vašeg djeteta. Bebe mogu skliznuti pod vodu bez zvuka.

• Nikada ne stavljajte svoju bebu u kadu dok voda još teče (Voda može brzo postati preduboka ili pretopla.)

• Postavite grijač za vodu između 35 i 37 stupnjeva celzijusa. To je idealna temperatura za kupanje bebe. Svaki stupanj iznad 38 stupnjeva celzijusa je prevruće za bebu.

Nikad ne ostavljati dijete bez nadzora. (Da, tako je važno da smo to dva puta naglasili). Dijete se može utopiti u manje od par milimetra vode – i za manje od 60 sekundi.

Korak po korak – kako okupati bebu

Prikupite sve potrepštine za kupanje (uključujući blagi sapun, ručnik i plastičnu šalicu) i posložite ručnik, čistu pelenu i odjeću. Pobrinite se da je soba udobno topla tako da vašoj bebi ne bude hladno.
Napunite kadu s oko 10-tak cm toplom vodom. 35 stupnjeva Celzija ili nekoliko stupnjeva toplije.
Donesite dijete u prostoriju i potpuno je skinite. Ako beba plače u početku, ostavite je u peleni ili je prekrijte sa jednom platnenom pelenom, na početku kupanja. To bebi daje osjećaj sigurnosti.
Postupno i polako spuštajte dijete u kadu, noge prvo, koristeći jednu ruku kako bi podržavali njezin vrat i glavu. Tijekom cijelog kupanja, lagano polijevajte bebu vodom da joj ne bi bilo hladno ni u jednom trenutku.
Koristite blago sredstvo za kupanje beba i koristite ga štedljivo (previše isušuje kožu vaše bebe). Operite je rukom ili krpom od glavice do pete, sprijeda i straga. Počnite pranje vlasišta s vlažnom, šanponiranom krpicom. Isperite krpicu i upotrijebite je za nježno čišćenje očiju i lica. Ako se osušena sluz prikupila u uglovima nosnica ili očiju vaše bebe, nekoliko puta ga omekšajte prije nego što ga obrišete. Što se tiče genitalija vaše bebe, rutinsko pranje je sve što je potrebno.
Temeljito isperite dijete vodom. Zatim je vrlo pažljivo podignite iz kade s jednom rukom koja podupire njen vrat i glavu, a drugom rukom primite je sigurno oko jedne nogice…(Bebe su skliske kada su mokre.) Bilo bi dobro da kod kupanja u počecima niste sami. Pomoć je uvijek dobrodošla.
Zamotajte bebu u ručnik s kapuljačom i lagano je obrišite. Ako joj se koža još uvijek lagano ljušti od rođenja, možete koristiti blagu kremu za bebe nakon kupanja.

Obucite svoju bebu i izljubite malu slatku mirišljavu glavicu. Vrlo brzo cijela procedura kupanja postati će užitak za vas i vašu bebicu.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.