Kopriva izvor gvozđa

Kopriva ima dosta veliki koren a stabljika raste u visinu i do metar i po. Listovi su joj u obliku srca, na vrhovima zasiljeni a na obodima testerasti. Prekriveni su zaokama koje su kukaste na vrhovima. Kada se dodirne, zari, jer izliva ostre sokove na kožu. Veruje se da ovakvo zarenje koprivom leci reumatizam. Koristi se u lekovite svrhe i kao industrijska biljka.

Kopriva raste kao korovska biljka na zapustenim mestima, neobrađenim oranicama, pored puteva, u jarkovima i slicno. Sigurno da ne postoji osoba na nasim prostorima, koja nikada nije videla koprivu.

Drugi nazivi za ovu lekovitu biljku su još i koprva, kopriva obicna, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.

Cela biljka je lekovita, tako da se u prolece kada je kopriva mlada, beru listovi i cela biljka sa stabljikom. Moze se brati i tokom cele godine, dok se koren skuplja u prolece i jesen. Seme sazreva u avgustu.

Lekovita svojstva
Kopriva se najcesce upotrebljava kao lek za ciscenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluca, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, za zarastanje rana, protiv zracenja, malokrvnosti, cira na zelucu, nesanice, nervoze. Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belancevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvozđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Caj od koprive odlicno je prirodno sredstvo za iskasljavanje, prociscava jetru, želudac i creva, a ujedno je koristan lek protiv anemije, groznice, zutice, malarije. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama leci cir na želucu i dvanaestopalacnom crevu, prociscava krv, olaksava varenje, umanjuje uznemirenost i nesanicu. Isto tako, kopriva je dobar prirodni lek protiv vodene bolesti, gihta, jetre, bubrega, prostate i nesvestice. Ipak u nasem narodu se najcesce koristi za lecenje malokrvnosti.

Osim caja, od koprive se mogu spravljati razna ukusna i lekovita jela, kao sto su supe, corbe, pite, rolati, salate i slicno. Zato je, kad god je moguce, treba imati na trpezi.

Kapi od koprive preporucuju se za jacanje korena kose i protiv opadanja kose.

Caj od koprive protiv malaksalosti
Priprema jedne solje caja: U 2 dl kljucale vode potopiti jednu malu kasiku lista koprive, ostaviti da odstoji 5 minuta. Procediti i piti u gutljajima tokom celog dana na sledeci nacin: prvi dan 1 solju caja, drugi dan 2 solje, treci dan 3 solje i tako sedam dana. Nakon toga, svakoga dana piti po jednu solju caja manje nego prethodnog dana. Postupak ponoviti i nakon tih mesec dana napraviti pauzu od dve nedelje, nakon cega se moze ponovo piti po istom rasporedu. Ukoliko je malaksalost nestala moze se nastaviti sa po jednom soljom dnevno, narednih mesec dana.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.