KOPRIVA – BESMRTNA SELJANČICA

Kopriva nas poznaje u dušu, i kad nas opeče, nije to ništa strašno, zar ne? S nama je u čaju i jedan je od simbola zdravlja naših krajeva. Taj je pijedestal naša „seljanka“ doista i zaslužila

Kopriva ne treba PR stručnjake. Još dandanas ljudima se digne jedna obrva kada držim predavanje ili pišem o gotu koli, dezmodiju ili ortosifonu. Volimo mi egzote, ali najviše povjerenja ipak nam ulijevaju biljne prijateljice koje susrećemo posvuda oko nas. Kopriva pobudi osmijeh prepoznavanja svima. No, nemojte da vas zavara njezino narodsko ozračje domaće seljanke. Kopriva je besmrtna stanovnica sjeverne hemisfere i o nama je naučila mnogo, i previše. Poznaje nas u dušu, i kad nas opeče, nije to ništa strašno, zar ne? S nama je u čaju i jedan je od simbola zdravlja naših krajeva. Taj je pijedestal naša „seljanka“ doista i zaslužila.
Zašto kopriva peče
„Seljanka“ se htjela spasiti od proždrljivaca finim hipodermalnim iglama koje, poput meduzinih, ispuštaju u kožu tvari koje nas iritiraju. Tu je bitku promašila u svojoj, rekao bih, milosti prema nama. Većina ljudi misli kako je mravlja kiselina u koprivi razlog onih simpatičnih plikova. Ipak, ne možemo biti više u krivu. Kopriva je dobar poznavatelj ljudske neurofiziologije i imunologije. U iglama se skriva fascinantni koktel od histamina koji izaziva plikove začinjene slavnim serotoninom. U našim glavama serotonin je hormon sreće. Opet smo u krivu. Lokalno, serotonin izaziva bol, čak i strah, pogotovo ako ste u djetinjstvu bezbroj puta pali u koprive kradući kukuruz. To nije dovoljno pa sadrži i leukotriene koji izazivaju lokalnu upalu. No, taj složeni koktel kopriva je ipak nježno upakirala. Hipodermalne igle nanijet će ga zaista plitko, za razliku od zločestih meduza. Zašto se u narodu onda koristila za bol izvana? Prvi razlog nam je poznat – te tvari opterete živčane ogranke da prijeđu u stanje u kojem više ne generiraju bol. Drugi je, možda, jer upalne tvari u koprivi mogu prouzročiti suprotan učinak – organizam se sam trudi smanjiti upalu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

Pravila koja kroje proljećni stil

Pročitaj →

Guščja trava protiv dijareje

Pročitaj →

ENTERIJER KUĆE NA OBALI

Pročitaj →

JAJE U AVOKADU ZA POČETAK DANA

Pročitaj →

ZAPEČENI ODREZAK S KROMPIROM I RUŽMARINOM

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. APRIL 2021

Pročitaj →

ŽENE ROĐENE 1979. GODINE, NAJSREĆNIJE: Jednostavno je…

Pročitaj →

Kad bih mogla ponovno proživeti život

Pročitaj →

10 znakova koji upozoravaju da je vreme za posetu kardiologu

Pročitaj →

Šta učiniti pre nego što se dete razbesni

Pročitaj →

Zašto je crveni karmin postao simbol glamura i senzualnosti

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.