Kontrola ljutnje i besa za roditelje

Ljutnja je prirodno ljudsko osećanje.
Pozitivan način za kontrolu besa daje deci dobar primer i pomaže im da se osećaju sigurno i bezbedno.
Tehnike za kontrolu besa mogu da vam pomognu da se smirite u trenucima kada ste ljuti.
Ukoliko smatrate da teško kontrolišete svoju ljutnju i bes, razgovor sa nekim kome verujete može da vam bude od pomoći (to moće biti i vaš lekar, terapeut ili vaš prijatelj)
Ljutnja i roditelji: Šta treba da znate

Ljutnja je prirodno ljudsko osećanje.

Ponekad ljutnja može da bude dobra stvar. Na primer, može da vam pruži energiju da završite šta ste započeli ili da se izborite za stav u koji verujete.

Kada ste ljuti i upravljate besom na pozitivan i zdrav način, pruža vam se prilika da date dobar primer svojoj deci. Na primer, kada nekoliko puta duboko udahnete ili se udaljite od sukoba, i time ne dopustite da vaš bes „eksplodira“, pokazujete svojoj deci kako se treba ponašati.

Ali, ljutnja i bes mogu biti negativni, pogotovo ako se dešavaju često ili izmiču kontroli. Kada u ljutnji izgubite živce to može da pogorša probleme i dovede do sukoba sa drugima. Ako ne date sebi vremena da se smirite, možda ćete reći ili učiniti stvari koje će dodatno da pogoršaju situaciju ili povrede nekoga.

Takođe, deca moraju da se osećaju bezbedno i sigurno kako bi se razvijala, pa za njih nije dobro ukoliko rastu u okruženju u kome ima puno vikanja i konflikata.

Zašto su roditelji ponekad ljuti?

Odgajanje dece je veliki i važan zadatak, koji često podrazumeva balansiranje mnogih različitih zahteva između posla, vremena sa porodicom, kućnih obaveza, dečjih i društvenih aktivnosti. Kada se nađete u ovakvoj situaciji, lako izgubite strpljenje ako se stvari ne odvijaju kako ste planirali.

Ponekad možete da osećate bes ili frustraciju zbog vašeg partnera, kada se ne slažete oko odluka o vaspitanju dece, disciplini ili kućnim obavezama. Ovakve nesuglasice mogu dovesti do sukoba, posebno ako osećate da su vaši napori potkopani i da nemate podršku.

Može da se dogodi da se naljutite zato što je vaše dete isfrustrirano ili besno. Primera radi, ukoliko je vaše dete besno i nepristojno vam se obraća ili ne želi da učini kako mu kažete, možda ćete se i vi naljutiti. U takvim situacijama lako može da se desi da na njegovu ljutnju u trenutku odgovorite neprimerenim napadom, zbog čega ćete kasnije zažaliti.

Postoje i drugi faktori zbog kojih ćete se verovatno ponekad osećati besno, poput bolesti, stresa na poslu, finansijskih poteškoća, nedostatka sna i nedovoljnog vremena za sebe.

Trebalo bi da znate da su mnogi roditelji prolazili kroz iste ovakve izazove uz pomoć svoje porodice, prijatelja i izabranih lekara ili terapeuta.

Prepoznavanje znakova besa

Naša tela uvek odaju rane znakove besa i ljutnje. Kada naučite da prepoznajete ove znakove, možete početi da preduzimate korake koji će vam pomoći da se vaš bes ne otima izvan kontrole.

Rani znaci besa uključuju:

ubrzani rad srca,
uskomešani stomak,
uznemirenost, kao osećaj napetosti ili vrtoglavice,
ubrzano disanje,
crvenilo lica,
zgrčena ramena,
stezanje vilice i šaka,
prekomerno znojenje.
Negativno razmišljanje

Negativno razmišljanje je vrlo često u trenucima kada osećamo ljutnju i može pogoršati bes.

Primera radi, možda ste imali težak dan na poslu i osećate da ste pod stresom. Kada pokupite decu iz škole, ona počnu da se svađaju na zadnjem sedištu auta, zbog čega se osećate frustrirano i još napetije. Kad stignete kući, odbijaju da okače jaknice na predviđeno mesto ili da odlože svoje rančeve, što vas dodatno naljuti.

Evo nekoliko negativnih misli koje biste mogli imati u ovakvoj situaciji:

„Niko mi nikada ne pomaže – sve moram da uradim sama.“
„Vi ste baš nevaljala deca.“
„Da se ​​ponašate bolje, ne bih se osećao/la toliko besno.“
„Zašto želite da me uznemirite?“
Ako primetite da ste počeli ovako da razmišljate, to je znak da treba da se zaustavite i učinite nešto kako biste se umirili pre nego što u potpunosti izgubite živce i eksplodirate od besa.

Jednostavne ideje za upravljanje besom

Korak 1: Prepoznajte svoj bes

Prvi korak u upravljanju besom je uočavanje njegovih ranih znakova. Zaista je važno znati i reći da ste ljuti, makar i samome sebi. Na primer, „Zbog ovoga sam besan“ ili „Osećam da se sada ljutim“.

Korak 2: Pokušajte da se smirite

Jednom kada primetite rane znakove ljutnje i besa, možete učiniti nekoliko stvari kako biste počeli da se smirujete.

Evo nekoliko načina da se smirite u trenutku, pogotovu ako ne možete da se izdvojite od deteta:

Pokušajte da usporite svoje disanje. Neka vam udisaj traje dve sekunde a izdisaj četiri sekunde. Uradite to nekoliko puta dok vam se puls ne uspori.
Ako je vaše dete vrlo glasno, pokušajte na trenutak da začepite uši ili stavite slušalice. Zatim nekoliko puta duboko i polako udahnite.
U slučaju da ipak možete da se odvojite od vašeg deteta i neko vreme budete sami, evo nekoliko ideja:

Uradite nešto što vas umiruje, poput slušanja muzike, listanja časopisa ili samo gledanja kroz prozor.
Izađite napolje da trčite ili prošetate.
Istuširajte se toplom vodom.
Razgovarate sa prijateljima o tome kako se osećate.
Prvo se uverite da je vaše dete bezbedno i u sigurnim rukama pre nego što odvojite vreme za sebe. Možda ćete morati da zamolite nekoga da pripazi na vaše dete dok nekoliko minuta odlazite negde da se osamite.

Znaci koji ukazuju na to da ste počeli da se smirujete uključuju usporavanje pulsa i opuštanje mišića.

Korak 3: Razmislite o čitavoj situaciji

Ukoliko osećate da ste se smirili, možda bi bilo dobro da porazmislite o onome što se upravo dogodilo. Na taj način učite iz iskustva tako da se u budućnosti bolje nosite sa sličnim situacijama i rešavate iste probleme. Zapitajte se:

„Koliko je ovo zaista važno? Zašto sam bio toliko uznemiren zbog toga?“
„Kako želim da rešim ovu situaciju?“
„Da li moram nešto da preduzmem u vezi sa ovim ili jednostavno mogu da pustim da prođe?“

*Odlična je ideja da kažete svojoj deci ili partneru kako se osećate i šta radite po tom pitanju. To može da im ukaže na to kako da na bolji način upravljaju sopstvenim besom. Na primer, „Osećam se besno. Moram da izađem napolje na minut da se smirim pre nego što porazgovaramo o ovome.“

Pokazivanje deci dobrog primera upravljanja besom

U redu je da se osećate besno – ali jednostavno nije u redu da urlate ili povredite nekoga.

Ako se izvinjavate deci zato što se naljutili, to im šalje pogrešnu poruku da ljutnja nije u redu. Umesto toga, bolje kažite da se izvinjavate zato što ste vikali ili izgubili živce. Ovo šalje poruku vašoj deci da je u redu ponekad da se osećamo ljutito i besno, ali da je važnije pronaći zdrave načine za rešavanje tog besa.

Šta činiti kada ne upravljate besom na dobar način?

Sigurno će biti trenutaka kada nećete upravljati dobro besom, pa ćete vikati ili govoriti stvari zbog kojih ćete se posle kajati.

Kada se to dogodi, bilo bi dobro da odvojite jedan trenutak da smislite šta da kažete svojoj deci ili partneru. Evo nekoliko ideja:

„Žao mi je što sam izgubila živce. Sledeći put ću izaći da se smirim na vreme.“
„Žao mi je što sam vikao. Možemo li da razgovaramo o tome šta se upravo dogodilo?“
„Žao mi je. Nisam smela to da kažem, iako sam bio ljuta. Trebalo je da se udaljim i smirim pre nego što smo razgovarali o tome.“

*Briga o sebi može da vam pomogne da se osećate smirenije i bolje rešavate probleme sa svojom decom, kao i sa partnerom, porodicom i prijateljima.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.