Koliko vakcina štiti osobe koje su prebolovale koronu?

Osoba koja je preboljela virus korona i primila je jednu dozu vakcine Pfizer/BioNTech ili Moderna podjednako je ili čak i bolje zaštićena od nekoga ko nikad nije imao korona virusnu bolest i dobio je dvije doze vakcine, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „New England Journal of Medicine“.

Naučnici Medicinskog fakulteta „Icahn“ na Maunt Sinaju u Njujorku proučavali su uzorke krvi 110 osoba od kojih je 43 bilo zaraženo korona virusom prije vakcinacije, a 67 nije.

Svi učesnici primili su ili vakcinu Pfizer/BioNTech ili Moderna koje se temelji na novog tehnologiji glasničke RNK, piše Hina.

Utvrdili su da su ispitanici koji su bili zaraženi korona virusom prije prve doze vakcine „brzo razvili ujednačeni, visoki titar antitijela unutar nekoliko dana od cijepljenja“.

Pojam titar označava koncentraciju antitijela.

Naučnici su uzimali uzorke i utvrdili da su u danima nakon prve doze vakcine nivoi antitijela kod onih koji su preboljeli zarazu korona virusom bile 10 do 45 puta veće nego kod onih koji nisu bili zaraženi koronavirusom prije cijepljenja.

Do trenutka kad su primili drugu dozu vakcine nivo antitijela među onima koji su preboljeli korona virus još su uvijek bile šest puta veće nego kod onih koji se nisu zarazili.

„Kod osoba koje su preboljele Kovid-19 nije uočen porast titra antitijela nakon primanja druge doze vakcine“, napisali su naučnici, što pokazuje da je dodatna doza vakcine od ograničene koristi za osobe koje su pretrpjele zarazu.

Nije uočena razlika u proizvodnji antitijela između dvije vakcine.

Tim je proučavao i postoje li razlike u nuspojavama na vakcinu među 230 ispitanika od kojih je dio prebolio Kovid-19, a dio nije.

Nisu uočene ozbiljne nuspojave koje bi vodile u hospitalizaciju.

Osobe koje su prije cijepljenja imale već razvijen imunitet na korona virus imali su češće blage do umjerene nuspojave poput slabosti, glavobolja, groznice i vrućice, mišićnih bolova i bolova u zglobovima.

Tim je upozorio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.