Koliko često možemo koristiti ricinusovo ulje za rast kose?

.. I da li zaista ima efekta?

Činjenica je da se svako savetovanje za rast i poboljšanje izgleda kose uvek preporučuje ricinusovo ulje. Od maski za bolji rast, do direktnog nanošenja ulja na kožu glave retke su osobe koje nikada nisu isprobale ovaj domaći tretman.

Iako se mnogi kunu u dejstvo ricinusovog ulja, odlučili smo da pitamo eksperte šta imaju da kažu o njegovom dejstvu i utvrdimo i sa naučne strane da li ima efekta. Prvi odgovor nas je odmah iznenadio, a sigurno će i vas…

Da li ricinusovo ulje zaista poboljšava rast kose?

Najjednostavnije rečeno: ne. Naučni dokazi vezani za ricinusovo ulje su u manju, pa se stoga ne može dati konkretna informacija. Ipak, sa druge strane nema negativnog efekta i može povećati apsorbciju i efeknost drugih proiizvoda, što za uzvrat daje “plodnu bazu” za rast kose. Znači, ricinusovo ulje samo ne izaziva nikakav rast kose, ali kada se implementira u rutinu, može kreirati zdraviju podlogu.

Da li postoji sastojak koji dokazano poboljšava rast kose?

Za sada je to minoksidil – jedini sastojak koji izaziva i pospešuje rast kose. On stimuliše rast reaktiviranjem uspavanih folikula i izaziva ih da uđu u fazu aktivnog rasta brže nego što bi se to desilo prirodno. Ali, korišćenje minoksidila zahteva strpljenje i posvećenost jer prve rezultate donosi tek nakon dva meseca, a kod nekih ljudi za četiri pa čak i do godinu dana. Kada minoksidil počne da ima efekta – onda ga stalnomorate koristiti jer ćete u suprotnom ponovo ostati bez kose.

Da li postoje benefiti u korišćenju ricinusovog ulja?

Za početak, ricinusovo ulje je neverovatno hidrirajuće. Ono je bogato masnim kiselinama i antioksidantima što ga čine sjajnim tretmanom za suvu i ispucalu kosu. Dobro negovana kosa znači i bolju fleksibilnost, a samim tim i manje pucanja. Dodatni sjaj je samo bonus. Takođe ima i antibakterijsko i antifungalno dejstvo koje može pomoći kod rešavanja problema sa iritiranim skalpom koji svrbi i smanjuje perut – pogotovo kada se iskombinuje sa dobrom masažom za cirkulaciju.

Pre nego što započnete masažu skalpa, prvo je potrebno da isprobate proizvod radi potencijalnih alergijskih reakcija. Najbolje je koristiti hladno ceđeno i organsko ricinusovo ulje koje neće izazvati iritaciju i to jednom nedeljno ili u dve nedelje kao tretman pre pranja kose. Ne preporučuje se držanje na glavi preko oći – što mnogi rade, jer nema potrebe i ništa ne pospešuje efekat.

Pošto je gusto i blago lepljivo, može se pomešati sa baznim uljem poput jojobe ili semenki grožđa, a zatim u toj mešavini nanositi na glavu jer se lakše razmazuje i ispira.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.