Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe?

Neki se roditelji boje staviti bebu na leđa zbog straha od bljuckanja. No, upravo u tom položaju bi dojenče trebalo spavati bar prvih godinu dana. Donosimo vam preporuke kako osigurati sigurno okruženje za spavanje

Roditelji žele osigurati sigurno okruženje za svoju bebu. Najčešća stvar koja muči roditelje novorođenčadi i beba koje se još same ne okreću je koji je najsigurniji položaj za spavanje? Koja vrsta kolijevke je najbolja za bebu? Ima li potrebe stavljati posebne jastučiće u krevetiće kako bi blokirali bebe u određenom položaju za spavanje ili to predstavlja rizik?

Bebe bi trebale spavati na leđima
Preporuka Američke pedijatrijske akademije je da zdrava beba spava na leđima u prvoj godini života. Djeca koja spavaju na leđima u manjoj su opasnosti od SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti. „Dijete u prvoj godini života, a ako je moguće i duže, treba spavati na leđima. Zbog straha da će se dijete ugušiti zbog bljuckanja, roditelji su počeli okretati djecu na trbuh. Zapaženo je da se tada učestalost smrti u kolijevci povećala za čak 70 posto“, objasnio je pedijatar Milivoj Jovančević.

Prvih šest mjeseci najvažnije
Rizik za smrt u kolijevci najveći je tijekom prvih šest mjeseci, pa je važno da bar u tom periodu stavljate dijete spavati na leđima. Ispod madraca možete staviti neki jastučić koji će lagano podići dio gdje je bebina glava. „Podignute madrac tako da uzglavlje bude više od ostatka tijela. Zrak u sobi treba biti prohladan i čist, ne pušite u sobi gdje beba boravi“, preporuke su pedijatra Jovančevića.

Nadodao je još jednu zanimljivu stvar: učestalost SIDS-a smanjuje korištenje dude varalice. „Možete početi uvoditi dudu varalicu prije dnevnog i večernjeg spavanja nakon što se uhoda dojenje, otprilike nakon četiri do šest tjedana života.“ Preporuke za sigurno spavanje Sigurno okruženje za san jednako je važno kao i pozicija u kojoj beba spava. Donosimo vam kratki popis što možete napraviti kako bi ga osigurali vašem djetetu:

uvijek stavljajte bebu na leđa za vrijeme spavanja. Kad je budna, potičite ju da, pod vašim nadzorom, leži na trbuhu ako želi, dajte joj dudu varalicu za spavanje neka spava na čvrstom madracu, bez ikakvih blokada pokrivajte je s plahtom koja nije prevelika i probajte ju zavući ispod madraca (nikako preko bebine glave!) nemojte koristiti deke za pokrivanje i ni u kojem slučaju nemojte pokrivati bebinu glavu. Najbolje bi bilo kad bi bebe spavale u vrećama za spavanje preporuke su da bebe spavaju u istoj sobi kao i roditelji, ali u svojoj kolijevci nemojte pušiti u blizini djeteta ne stavljajte ih da spavaju na fotelji ili kauču ako vaša beba ne spava u kolijevci cijelo vrijeme, možete koristiti prijenosni krevetić i primjenjivati iste mjere sigurnosti

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.