Koja je normalna temperatura tijela

Zaboravite sve što znate o normalnoj tjelesnoj temepraturi od oko 36,6 Celzijevih stepeni, jer je to netačan broj zasnovan na zastarjeloj studiji

Da li vam se dešava da se probudite i osjećate se malaksalo pa uzmete toplomjer i provjerite jeste li pospani ili imate groznicu? Temperatura je 37,2, a vi se ipak spremite za posao, jer to nije groznica. Ili, ipak, jest?

Najniža ujutro
Činjenice o groznici su mnogo kompliciranije od opće prihvaćenih podataka iz studije urađene davne 1868. godine. Evo i zašto:

1. Ne postoji brojka za normalnu temperaturu. Zašto?

2. Zato što je za žene karakteristična viša temperatura nego za muškarce.

3. Zato što je normalna temperatura za djecu viša nego za odrasle.

4. Različita je zavisno o dobu dana pa je najniža ujutro.

5. Žene su dodatno toplije u trudnoći i u periodu ovulacije.

Temperatura 37,2 ujutru nije nenormalna, a može biti potpuno normalna u 16 sati. To je zaključeno na osnovu 11.458 temperaturnih listi jedne bolnice koje su korištene u istraživanju aplikacije za iPhone nazvane Feverprints.

Stari standard
Studija je online objavljena u časopisu “Generalna medicina” i odbacuje stari standard za normalnu temperaturu tijela od 36,6 stepeni. Stručnjaci su u toj studiji zaključili da je normalna temperatura odraslih tokom dana 37,2, a koristili su rezultate 329 zdravih odraslih osoba.

Utvrdili su i da groznica u prosjeku počinje kad je veća od te cifre, kao i da tjelesnu temperaturu treba posmatrati kao fleksibilnu cifru u kontekstu starosne dobi, spola, doba dana.

Ova studija nije prva koja se vraća na definiciju normalne tjelesne temperature, ali je teško srušiti broj 36,6, koji ostaje na glavnim medicinskim stranama. Tu je gornji prag “normalne” temperature 37,7. Neki se ljekari zalažu da se, osim ako je temperatura viša od 39 sa 4, ona ni ne spušta, jer će tijelo pokušavati da je zadrži šta god da radite. Treba naći uzrok infekcije i boriti se protiv njega.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.