Kineske vakcine manje efikasne protiv delte

PEKING – Antitijela koja nastaju pod uticajem kineskih vakcina protiv kovida 19 manje su efikasna protiv delta varijante virusa korona u poređenju sa ostalim sojevima, ali ipak nude zaštitu, rekao je državnim medijima jedan kineski stručnjak za zarazne bolesti.

Delta varijanta novog virusa korona, prvi put detektovana u Indiji, postaje globalno dominantna i lakše se prenosi, upozorio je prošle sedmice glavni naučnik Svjetske zravstvene organizacije.

Feng Ziđijan, istraživač i bivši zamjenik direktora kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je ovo kineskoj državnoj televiziji, ali nije saopštio više detalja.

On nije rekao o kojim je vakcinama riječ, ali je precizirao da spadaju u kategoriju neaktivnih vakcina, koje sadrže „usmrćeni“ virus koji se ne može replicirati u ljudskom tijelu.

Pet od sedam vakcina koje je razvila Kina za masovnu imunizaciju su neaktivne vakcine. Među njih spadaju vakcine kompanija „Sinovak“ i „Sinofarm“, koje se koriste u zemljama poput Brazila, Bahreina i Čilea.

Delta varijanta je izazvala zarazu u tri grada u južnoj provinciji Guangdong, rekli su zvaničnici, gdje je potvrđeno 170 slučajeva od 21. maja do 21. juna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.