kazne“ za decu od 7 godina

Odavno smo napustili rituale kažnjavanja dece batinama.

Ili se bar nadamo da je tako. Pedagozi i psiholozi širom sveta apeluju na roditelje da potraže bilo koji drugi način vaspitnog pristupa detetu koje je neposlušno, a koji ne podrazumeva kaiš. Efikasna kazna za sedmogodišnje dete je u tom pogledu nešto što roditelji ne znaju kako da primene. Ono što ne želite je da im pretite batinama, podižete glas na njih (i ruku) i branite im da se igraju ali ujedno želite da ih navedete da preuzmu odgovornost za svoj postupak.

Umesto reči „kazna“, možda je bolje koristiti reč „disciplina“ jer je krajnji cilj preuzimanje kontrole nad datim okolnostima.

PROMENITE KAŽNJAVANJE U REŠAVANJE PROBLEMA

Gotovo uvek postoji razlog zbog kod se deca ponašaju neposlušno. I sami smo takvi. Kada nam nešto ne odgovara, reagujemo kako srećni i zadovoljni nikada ne bismo. Verovali ili ne deca ne pokušavaju da vam zagorčaju život svojim lošim ponašanjem, već da vam skrenu pažnju na postojanje problema. Pre svega dozvolite svom detetu da se smiri a zatim ga mirnim tonom pitajte u čemu je problem. Ono što vama deluje bezazleno poput polaska u školu u kojoj nikog ne poznaju njima je velika stvar. Kada otkrijete srž problema, rešenje će vam se nametnuti samo.

BUDITE UZOR A NE PRETNJA

Roditelj ne može detetu da bude najbolji prijatelj, ali mu može biti uzor. S druge strane on ne treba svojim delovanjem da predstavlja pretnju koje će se dete plašiti ako nešto dobro ne uradi. Veliki broj porodica ima problem sa razgraničenjma autoriteta i ponašanja koje dovodi do toga da ste vi osoba koja postavlja granice i pravila, ali se ujedno i trudite da dete naučite čemu one služe bez pretnji, batinama i straha. Nije dovoljno detetu reći „ne smeš to da radiš zato što sam ja rekla tako“; mora postojati jasno obrazloženje – zašto.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ 2021

Pročitaj →

PILETINA I POVRĆE IZ RERNE

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 11. MAJ 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.