Kamilica – nježna, ali veoma moćna biljka

Kamilica u narodu još poznata i kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, bolivač, milica-trava, milanka, gamilica, kamil-tej, kokošnjak, carev cvijet, gorčak, sitna bijela rada, biljka je iz porodice glavočika i jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka prisutna u skoro svakom domaćinstvu.

Najljekovitiji su cvjetovi sakupljeni u glavičaste cvasti. Sadrže eterično ulje koje im daje prijatan miris, pa upotreba čaja od ove biljke, osim ljekovitosti, predstavlja i pravo zadovoljstvo i osvježenje.

Kamilica je jedan od najstarijih lijekova narodne medicine. Još davne 1570. godine o njenom ljekovitom dejstvu njemački botaničar Hieronimus Bok je zapisao: „Bez tog cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići jer nema korisnije ljekovite biljke od cvijeta kamilice, koju upotrebljavamo za sve bolesti.“

Veoma je prijatnog mirisa i to zahvaljujući eteričnim uljima (azulen), koja u stvari sadrže korisne materije. Osim esencijalnog ulja, kamilica sadrži i tanine, glikozide, gorke materije, umbeliferon, smole, vitamine B1, B2 i B3, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i cink.

Kamilica posjeduje dobra antibakterijska, antivirusna i fungicidna dejstva. Spolja umiruje uplane procese na koži, kao što su opekotine, rane, ujedi, rješava probleme s polnim organima, služi za njegu kose…

Kod stomačnih problema kamilica se može kombinovati s nanom i matičnjakom. Inhalacije čajem od kamilice se primjenjuju kod kijavica, infektivnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva, upala sinusa. Može se davati i bebama, jer ima izuzetno blago dejstvo na organizam.

PRONAĐITE JE U PRIRODI
Kamilica cvjeta od juna pa i do kraja avgusta, a pronaći ćete je samoniklu u prirodi, ali se može i zasaditi već u rano proljeće. Karakteristični cvjetovi sastoje se od reda bijelih latica i žutog središnjeg dijela tzv. lažnog tučka.

Otvorene cvjetne glavice beru se samo po lijepom, sunčanom vremenu i jedan po jedan cvijet se otkida rukom. Kada se obere grm, može se pokositi da bi se podstakao rast i dobila još jedna berbu krajem avgusta ili čak u septembru.

Obrane cvjetove rasporiste u tankom sloju po površini za sušenje, ako je moguće što raširanije, odmaknute cvijet jedan od drugog. Sušite na suvom, sjenovitom i prozračnom mjestu.

Najbolje je brati kamilicu na samom početku cvatnje, kada sadrži najviše ljekovitih tvari. Čuva se u dobro zatvorenim posudama, na hladnom i tamnom mjestu, do godinu dana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Žao mi je morala sam izabrati sebe umesto tebe

Pročitaj →

Otkriće u liječenju raka debelog crijeva

Pročitaj →

Modeli Plus size prošetali pistom u Milanu

Pročitaj →

Podsetnik Važan svakom roditelju

Pročitaj →

lice Osvježite pilingom od kafe

Pročitaj →

Trend Jesenji stil Modni u smeđim tonovima

Pročitaj →

Čudotvorno djelovanje aloe vere na zdravlje

Pročitaj →

NEOBIČNA DRVENA KOLIBA U VELSU

Pročitaj →

Avokado, banane i meso su neke od namirnica koje nisu dobre za vaše bubrege

Pročitaj →

Jovana Ljubisavljević se obratila dečku i ocu

Pročitaj →

Anđelo Ranković posjeduje u telefonu zanimljive Teodorine fotke

Pročitaj →

UČESNICA RIJALITIJA I PJEVAČICA SE POVUKLA IZ MEDIJA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.