Kamilica mirisna i ljekovita biljka

Kamilica je jedna od najmirisnijih i najljekovitijih biljaka, poznata po pripremi čaja od osušenih cvjetova.

Kamilica (Matricaria chamomilla) je jednogodišnja zeljasta biljka vrlo ugodnog i specifičnog mirisa iz porodice glavočika cjevnjača (Asteraceae).

Samoniklo raste na livadama, uz puteve, na zapuštenom neobrađenom zemljištu, kao korov na oranicama te u blizini naselja. Heliofilna je vrsta pa se pojavljuje na osunčanim mjestima. Kamilica se uzgaja i na poljoprivrednim površinama i u vrtovima, a danas su za potrebe uzgoja u kulturi dobivene brojne podvrste. Zbog izrazitih ljekovitih svojstava, kamilica je prenesena iz Europe u Australiju i Ameriku.

Kamilicu je od drugih, sličnih vrsta, najlakše razlikovati po tankim, gotovo igličastim listićima, u presjeku šupljoj cvjetnoj glavici i specifičnom i ugodnom mirisu cvijeta. Ispod površine tla, kamilica ima tanak, ali dobro razgranat korijen. Izdanak se sastoji od stabljike koja na sebi nosi listove, cvjetove i plodove. Stabljika je razgranata i šuplja pri vrhu. Listovi su uski, perasto sastavljeni, savitljive plojke gotovo končastog oblika. Listovi su zavojitog rasporeda na stabljici.

Pojedinačni cvjetovi su jednospolni i sastavljeni su u sitne cvatove u obliku glavice. Cvjetište ima čunjasti oblik. Glavica se sastoji se vanjskih ženskih jezičastih cvjetova (latice) i unutrašnjih žutih (prašnici). Vanjski obodni cvjetovi mogu biti sterilni. Glavica je iznutra šuplja, što je moguće vidjeti ako se prereže. Za vrijeme kiše ili noću latice cvata se povinu prema dolje. Cvatnja traje od svibnja do jeseni. Oprašivanje obavljaju kukci. Iz oprašenih cvjetova nastaje plod roška iz dva plodna lista. Jedna biljka tijekom vegetacijske sezone proizvede preko 5000 sjemenki.

Sjemenke imaju sposobnost klijanja više godina, a rasprostranjuje ih vjetar. Zbog visokog sadržaja bioaktivnih i ljekovitih tvari, kamilica ima dugačku tradiciju u narodnoj medicini, u kojoj je poznata kao ”lijek za sva oboljenja”. U ljekovite svrhe skupljaju se cvjetne glavice, koje se koriste u pripremi čaja, praška, ulja i tinkture.

Kamilica se uzima kod upala, ozljeda, prehlada, poremećaja probavnog sustava i metabolizma, kod raznih bolova, kožnih oboljenja, napetosti živaca, za ispiranje upaljenih mjesta i kod niza drugih oboljenja. Kamilica je biljka koja se mnogo koristi i u kozmetici. Destilacijom na vodenoj pari iz cvjetnih glavica se izoliraju eterična ulja (azulen ili karnazulenom i bisabolol), zatim različiti flavonski glikozidi, drivati kumarina, kolin i drugo. Danas postoje različiti pripravci na bazi kamilice. Gotovo svi pripravci imaju protuupalna svojstva.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.