Kako znati da li na sportsku povredu staviti led ili nešto toplo?

Uprkos mišljenju pojedinaca, zaista niko od nas nije neuništiv.

Svakodnevni izazovi kojima izlažete svoje telo mogu dovesti do različitih povreda – bilo da su u pitanju sportske povrede ili bolovi usled padova. Način na koji se odnosite prema svom bolu, od presudnog je značaja za proces vašeg oporavka. Da li znate kada treba da koristite led, a kada tople obloge na svojim povredama?

KADA KORISTITI LED?
Hladna terapija koja je takođe poznata kao krioterapija, pretežno se koristi za lečenje bola izazvanog oticanjem ili upalom. Hladnije temperature pomažu da se smanji dotok krvi u povređeno područje, što smanjuje dodatni pritisak koje se vrši na mišićima i tetivama. Samim tim ublažava se bol u tom području, jer se smanjuje nervna osetljivost.

Većina svežih povreda zahteva hladnu terapiju za ublažavanje oticanja, upale i bola. Ovo uključuje većinu sportskih povreda, kao što su istezanje zglobova i naprezanje mišića, uganuće i bilo kakvi incidenti koji dovode do naglog akutnog bola. Međutim kada je hladna terapija u pitanju, vreme je ključni faktor. Predugo držanje hladne obloge može doneti više štete neko koristi. Povrede se ne leče ledom nikad duže od 20 min.

KADA KORISTITI TOPLOTU?
Terapija toplotom se koristi za bolove koji su vezani za ukočenost u zglobovima i mišićima, za razliku od oteklina i upala. Više temperature podstiču protok krvi u venama, odnosno slanje hranljivog materijala i kiseonika u zahvaćeno područje. Na ovakav način se poboljšava pokretljivost i fleksibilnost, a ujedno dolazi do osetnog smanjenja boli.

Toplotna terapija koristi se najčešće kod hroničnih povreda ili onih koje su prisutne već neko duže vreme, a nisu na vreme sanirane. Kada ste kod kuće, terapiju toplotom možete sprovesti na dva načina: stavljanjem toplog mokrog peškira na bolno područje ili vrućom kupkom, kao i suvim postupkom zagrevanja tkanine u mikrotalasnoj ili na peći, što može biti jednako efikasno. Za razliku od hladnih obloga, tople možete duže vremena da držite na povređenom mestu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Beti Bup Žena koja je bila inspiracija za prvu crtanu seks bombu

Pročitaj →

Upozorenje za sve žene

Pročitaj →

Sve što treba da znate o sifilisu

Pročitaj →

kape koje će se nositi ove jeseni i zime

Pročitaj →

Borba Tiha mladih mama

Pročitaj →

Progonitelj Jelene Rozge uhapšen

Pročitaj →

Miroslav Ilić se oglasio nakon vijesti da je preživio infarkt

Pročitaj →

Nagle promene tipa kože

Pročitaj →

Ova haljina je hit ove jeseni

Pročitaj →

Kamilica je nježna biljka ali isto tako je veoma moćna biljka

Pročitaj →

Dašak mora u vašem domu

Pročitaj →

zdrav način ishrane Jedini

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.