Kako zagrljaji utiču na bebino zdravlje?

Nežnosti i ljubavi je bebama potrebno koliko i sna i hrane. Stručnjaci se slažu da se bolje razvijaju bebe koje mame i tate često grle, a nauka daje i obrazloženje zašto je to tako.

Tokom najranijeg perioda razvoja, na bebu utiču brojni spoljni faktori. Od toga kako se hrani, preko toga da li ima dovoljno sna, higijene i brige, pa sve do količine nežnosti koju dobija od mame i tate. Na razvoj mozga posebno utiču zagrljaji, dokazala je naučna studija sprovedena u Nacionalnoj dečijoj bolnici u Ohaju, kada je učestvovalo 125 beba.

Zagrljaj potpomaže razvoj mozga bebe

Grljenjem beba dobija osećaj sigurnosti, zahvaljujući čemu se razvija optimizam i samopoštovanje. Uz to, oslobađa se oksitocin – hormon ljubavi i sreće koji pozitivno utiče i na jačanje imunog sistema.

Kako je čulo dodira prvo koje se razvija dok je beba još u stomaku, nije ni čudo što dodir kod beba može biti toliko delotvoran. Zagrljaji i dodiri već od prvih dana bebinog života trajno poboljšavaju razvoj bebinog mozga, percepcije, kao i kognitivne sposobnosti, te bebe čini pametnijima kako rastu.

Osim toga, bebe ne umeju da regulišu svoje emocije, zbog čega i plaču tražeći fizički kontakt koji ih smiruje. Ukoliko ne dobiju dovoljno zagrljaja i dodira – njihovo telo počinje da oslobađa kortizol – hormon stresa koji negativno utiče na imunitet, pamćenje, verbalne sposobnosti i slično, a može dovesti i do depresije u kasnijem periodu života.

Lekoviti kontakt kože o kožu

Odmah po rođenju bebi je potreban kontakt kože o kožu sa majkom. Taj prvi dodir stabilizuje rad bebinog srca, telesnu temperaturu i disanje. Osećaj bezbrižnosti i sigurnosti nakon što napusti mamin stomak za bebu je veoma važan pa se na ovaj najbolje ostvaruje.

Kako u prvim danima i mesecima, tako i u kasnijem periodu – svakom detetu je potrebna nežnost, privrženost i ljubav. Ne kaže se slučajno – od ljubavi deca rastu!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

PRIJE 7 GODINA SAM SE UDALA ZA 11 GODINA STARIJEG MUŠKARCA KOJEM JE SUPRUGA UMRLA

Pročitaj →

OTIŠLA SAM U ŠVICARSKU DA ČUVAM NEKO DIJETE

Pročitaj →

Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Pročitaj →

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.