Kako učvrstiti porodične odnose u izolaciji?

Mnogi rade od kuće puno radno vrijeme ili paze na djecu koja trenutno ne idu ni u školu ni u vrtić, pa se pitaju kako za vrijeme izolacije, kada su zaključani kod kuće, održavati zdrave odnose?

Bez obzira na to da li je riječ o bračnom paru koji radi od kuće, porodici s djecom koju je potrebno zabavljati ili o paru koji zajedno živi, pitanje je isto, a to je kako se možete riješiti napetosti koje nastanu u izolaciji.

Vrijeme koronavirusa i izolacije je jedno novo iskustvo i izazov, ali to nije razlog da se plašite.

Često pretpostavljamo da drugi proživljavaju iste emocije ili misli kao i mi. Pretpostavke postavljaju lažna očekivanja. Pričajte s partnerom i izbjegavajte partneru čitati misli. Iskren i otvoren razgovor ključ je održavanja čvrstog odnosa. Ova pojačana anksioznost može stvoriti snažne negativne emotivne reakcije, ljutnja ili frustracija. Trudite se biti što jasniji jedno s drugim.

Pokušajte prepirke rješavati mirnim putem, razgovorom i objašnjenjima. Imajte na umu da postoji puno različitih načina suočavanja sa stresnim situacijama i svađa nije jedini način. Iako je normalno da očekujete neku napetost za vrijeme ove trenutne situacije, ne biste je trebali koristiti kao šansu da riješite sva svoja pitanja u vezi s vašim odnosima. Teške razgovora i prepirke ostavite za neka mirnija vremena, jer u ovoj situaciji to se može samo pogoršati.

Ako radite od kuće, moraćete odvojiti neko vrijeme i za kućne poslove poput pravljenja ručka, čišćenja kuće i slično. No, to sve radite nakon radnog vremena. Od djece će se očekivati da u ovom trenutku rade domaće zadatke ili pomažu u kućanskim poslovima. Razgovarajte o očekivanjima i ako trebate promijeniti određene odgovornosti.

Mnogi roditelji možda ne žele više razgovarati o koronavirusu jer je to razlog zašto ste “zaglavili” u kući, ali ako djeca imaju opravdana pitanja, a vi odbijate odgovoriti na njih, to bi moglo izazvati više napetosti pa je važno razgovarati s njima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.