Kako se suočiti sa anksioznošću u novom talasu Korona virusa?

Situacija je najblaže rečeno vrlo neizvesna.

Oscilacije širenja pandemije unose osećaj teskobe u stvarnost ljudi oko nas. Sve više je onih koji traže stručnu pomoć po pitanju anksioznosti koja se pokazala kao neminovna posledica ovakvog jednog izazovnog perioda. Kako bi u globalu ljudima pomogli da prevaziđu ovaj i brojne druge probleme, terapeuti savetuju sledeće:

BUDITE STRPLJIVI – PREMA SEBI
Malo ko je od nas savladao veštinu strpljenja usmerenu prema sebi. Strpljivi smo sa decom, sa starijim članovima domaćinstva, sa kolegama, sa poslovnim saradnicima, sa prijateljima, ali ne i sa samim sobom. Zašto? Zato što od sebe uvek očekujemo više.

Dati sebi vremena je luksuz koji većina ne misli da zaslužuje. Ali, istina je da upravo sada treba da pokažete dozu strpljenja prema sebi. Sve ono što smo nekad radili, i što smo smatrali „normalnim“ (hodanje ulicom bez maske na licu, rukovanje pri susretu, ljubljenje na odlasku, druženje sa većim brojem prijatelja) neće se vratiti preko noći.

Ovo će biti postepen proces i integracija na nivou svih delova naših života. Dajte sebi mogućnost da prihvatite da vam ovo teško pada, jer odbijanje suočavanja sa realnošću je kobno.

Osvanuće i taj dan kada više nećemo morati da praktikujemo socijalnu distancu i nosimo maske. Treba da verujete u to. Čak i kada se to dogodi, na vama je da lično procenite da li se osećate dovoljno sigurnim da se vratite nekadašnjem načinu života.

Dakle, „normalno“ je sve ono što vi lično smatrate prihvatljivim, kako u doba Korone, tako i posle nje. Psihoterapeuti ističu da je nepoželjno ići protiv svojih verovanja, i povoditi se primerima drugih, ako se u osnovi ne slažete sa njima.

SETITE SE DOKLE STE DOGURALI
Jul je zar ne? A sve je počelo negde u martu u našem regionu. Dakle, daleko smo dogurali. Borimo se već mesecima na sve smislene i ponekad besmislene načine, ali se borimo. Kako pojedinačno, tako i kao nacija, odnosno ljudski rod pokazali smo solidarnost, kreativnost, istrajnost i prilagodljivost situaciji.

Nismo se ovome nadali, ali nismo ni poklekli. Ako se osvrnete preko svog ramena, zadivićete se sami sebi koliko ste se oduprli iskušenjima i mislili na one koji su osetljiviji od vas. Pronašli smo način da funkcionišemo i onda kada je bilo gotovo izvesno da će svet da stane.

DRŽITE SE SVOJIH HOBIJA I RUTINE I DALJE
Rutina je ono što nas je održalo. Pritom se misli kako na konstantno pranje ruku, nošenje maski i socijalnu distancu, tako i na sve te male aktivnosti u krugu porodice. Ako ste ovladali tehnikom pravljenja kiflica, ne odustajte od toga.

Ako ste sa decom svako veće igrali jamb, ne ljuti se čoveče ili slagali slagalicu pred spavanje, držite se toga. Hobi igra važnu ulogu u pružanju sigurnosti pojedincu. Ne dopustite sebi da vas proguta anksioznost. Fokusirajte se na ono što vam ide od ruke, pronađite neki novi izazov, i ne menjajte rutinu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

NE ZNAJU ZA PATNJU: Ovi ZNAKOVI HOROSKOPA odlično podnose raskid!

Pročitaj →

HOROSKOP OTKRIVA: Obratite pažnju na ove stvari ili će vaš znak OSTATI BEZ DINARA

Pročitaj →

Proverite šta ste u KELTSKOM HOROSKOPU, i saznajte KAKVA VAS SUDBINA ČEKA

Pročitaj →

Nedeljni horoskop od 25. 9. do 1. 10. 2020

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 25. SEPTEMBAR 2020

Pročitaj →

Žene poslije četrdesete – Za njih pravi život tek počinje!

Pročitaj →

Evo što si izgubio kada si mi rekao zbogom

Pročitaj →

2 ključna simptoma koja će nam pomoći da znamo da li imamo sezonski grip ili korona virus

Pročitaj →

MODNI DETALJ BROJ 1 ZA JESEN 2020: kako da kombinujete šal ili maramu uz vaš stil oblačenja

Pročitaj →

Zaboravili smo šta deci ZAISTA treba.

Pročitaj →

Napravite masku za masnu kosu

Pročitaj →

Dolčevite su ‘must have’ jesenski komad, a ove su naši high street favoriti

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.