Kako se izboriti sa malim probirljivcima?

Svi vi koji ste više nego jednom morali da sakrijete povrće koje vaše dete ne voli u njegovoj omiljenoj kaši, podignite ruke.

Nezahvalan posao je to roditeljstvo. Spremni ste na sve pa čak i na ovakve tajne misije kako biste svog mališana naterali da pojede nešto zdravo. Biti roditelj izbirljivog deteta je posebno frustrirajuće za one roditelje koji sami nisu takvi, i koji u jednu ruku rečeno ne razumeju kako je mogu će dete ne voli svo to zelenilo na tanjiru koje oni obožavaju. Umesto da ih svakog dana terate da pojedu ono što tvrde da ne vole, bolje je da se fokusirate na otklanjanje načina na koji blokirate njihov način prilaska hrani.

PRIHVATITE NJIHOVU IZBIRLJIVOST KAO REALNOST
Ako vaše petogodišnje dete odbija da jede određenu vrstu ribe, lososa na primer od kad je bila dovoljno stara da vam to kaže, možda bi trebalo da ispoštujete njenu odluku. U situaciji kada ste na primer u restoranu sa prijateljima koji takođe imaju decu i koji naručuju lososa, ne treba instinktivno da kažete „oh ona to neće jesti“, čak i kada znate da je tako. Morate joj pružiti priliku da promeni način svog razmišljanja i ponašanja bez vašeg uplitanja. Ako na primer, dete i ne zna da je u pitanju losos i vidi da druga deca jedu bez problema, velike su šanse da će i ono probati. Ne omogućavajte svojim ishitrenim reakcijama formiranje negativnog obrasca. Dakle, prihvatite da nešto ne žele da jedu, ali koristite priliku da im pružite šansu da se predomisle.

SAKRIVANJE POVRĆA U DRUGOJ HRANI – VELIKO NO NO
Iako se osećate kao pobednik jer ste svoje dete „naterali“ (bez njegovog znanja) da pojede taj zeleniš, zapravo time ne postižete mnogo toga. Edukacija dece o tome odakle dolazi povrće, zašto je zdravo za njega i jednostavno upoznavanje dece sa tim „strašnim“ zelenilom, je mnogo efikasniji pristup. Jer pre ili kasnije nećete mu više pripremati omiljene kaše, ili potaž čorbice sa miskanim povrćem i mesom. Gde ćete onda da krijete svo to zelenilo? Nastavite da ga sipate detetu na tanjir svaki put kada ga spremite, a njegova radoznalost će neminovno jednom prevagnuti u vašu korist.

PREVIŠE STE POPUSTLJIVI KADA SU OBROCI U PITANJU
Ako vaša porodica broji više od tri člana zaista je suludo kuvati za svakog od njih posebne obroke. Koliko god vremena i novca da imate to je zaista besmisleno trošenje i bacanje hrane. Iako je u praksi nemoguće postići da svi sve vole, i da majka napravi jedan ručak koji će odgovarati svima. Potrebno je da jedna stvar bude baza a da članovi porodice mogu da je upotpune onim što vole. Pa tako ako vaše dete ne voli zelenu salatu, kao prilog uz piletinu može da dobije krompir salatu. Takođe ako ne voli špagete sa crvenim sosom, uvek možete njemu da ponudite beli sos, ali ne i da njemu (ili njima) pripremate svaki put zaseban obrok.

NE DAJETE SVOJIM PRIMEROM DECI DOBAR PRIMER JEDENJA
Deca od vas uče sve – kako da pričaju, kako da se oblače, kako da jedu. Dakle ako vi odbijate da jedete određenu hranu i deca će sebi dati slobodu da to rade. Čak i ako nešto kategorički ne volite, morate smoći snage da makar ponekad to pojedete ispred svoje dece, da biste im pokazali kako ih hrana koju ne vole neće „pojesti“. Čak i pasulj koji izbegavate jer vas nadima i osećate se kao balon nakon samo jednog tanjira, je ništa u poređenju sa problemima sa kojima mogu da se suoče deca u kasnijem dobu koja su od malih nogu izbirljiva.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.