Kako sam nezaposlenost pretvorila u uspeh

Diskriminacija žena prilikom zapošljavanja, jedna je od tema o kojoj se uglavnom ćuti. Da li je hrabrost ili ludost dati otkaz na poslu, a nemati alternativu? Koliko su danas žene spremene na rizik? Kako se izboriti sa nezaposlenošću? I kako pronaći motivaciju? To su samo neka od pitanja koja sam jako dugo sebi postavljala.

Od spremačice, trgovkinje, konobarice, promoterke, dadidlje do završenog fakulteta i dve stečene diplome i bez posla u struci. Vrlo česta situacija i drugim ljudima. Nikad se nisam plašila ni jednog posla i sve što sam radila i dok sam studirala i nakon studija je za mene predstavljalo samo sticanje iskustva. Nažalost, u tim poslovima nisam se pronašla i uvek sam bez i malo straha počinjala iznova na nekom novom radnom mestu.

Međutim, situacija se promenula nakon moje udaje. Tada sam istinski iskusila šta znači diskriminacija žena. Prve frustacije sam doživela na razgovorima za posao u vrtiću, tačnije, posao za koji sam i završila fakultet. Na pitanje sa kim živim sam srećno odgovorila da sam se udala nedavno i da živim sa suprugom. Tu upadam u njihovu zamku. Ko još zapošljava udate žene? Nakon mog srećnog odgovora rekli su mi ovako: „O, pa vi bi ste još i posao pa da vas sve krene u životu“. Mislila sam da je to neka šala, ali očigledno nije bila. Nisu me više pozvali. Na sledećem razgovoru su bili ljubazniji i žena sa kojom sam razgovarala je bila puna razumevanja ali eto ‘oni ipak moraju da gledaju dugoročnije da ne ostanem trudna’. Treći razgovor je bio propraćen pitanjem zašto sam požurila da se udam kad sam mlada. Zatim sam slučajno na nekoj proslavi razgovarala sa jednim čovekom koji je znao da sam radila kao dadilja i da sam dala otkaz i bio je toliko samouveren i slobodan da mi kaže kako samo budale u Srbiji daju otkaz, a da nemaju alternativu. Diskriminacija žena pokazala mi se u svom punom sjaju.

Od situacije do situacije, od razgovora do razgovora postajala sam nema od šoka. Šta uopšte znači alternativa? Ja sam otkaze davala onda kada sam videla da me posao koji radim više ne ispunjava i nisam ga radila od srca. Smatrala sam da je bolje na vreme otići bez konflikta i bez sukoba nego ostajati negde gde će trpeti obe strane. I samo tako, odlaskom, sam bila spremna za nešto drugo, za druge stvari. Nisam se plašila nikad šta ću dalje. Sposobna sam, vredna, snalažljiva, poštena i nikad nisam zalupila ni jedna vrata za sobom. Nisam neko ko ide okolo i žali se na situaciju u državi i njen sistem ili na sopstveni trenutni neuspeh. Nisam ga čak tako ni doživela. Ovo je samo iskustvo više. Iskustvo je dobar učitelj, ako ste marljiv učenik. Tako sam i počela da gledam stvari iz drugačijeg ugla. Žena je stvorena kao boginja. Ni carica, ni kraljica nego boginja! Podarila je život meni, tebi, njemu, njoj… I onog trenutka kada si pomislio da umanjiš njenu vrednost diskriminacijom, veruj mi, samo si dokazao koliko si ti zapravo mali i nemoćan.

Za mene je ovo samo bio još jedan znak, još jedan podsticaj da se posvetim svojoj velikoj zanemarenoj ljubavi, a to je pisanje. Od detinjstva obožavam da čitam i maštala sam kako ću jednog dana da pišem knjige, ali sam mislila da će to biti kao hobi. Međutim, nakon svih situacija i onoga što sa sobom nosi diskriminacija žena, na moja vrata je zakucala motivacija.

Da se odmah razumemo, nije mi bilo lako ceo ovaj period. Radila sam nekad i po tri posla istovremeno i studirala i spavala po par sati i uvek sam bila osoba od akcije dok nije usledio, za mene, nenadani deo stagnacije. Naravno i komentari da od kako sam se udala sad ne radim ništa, da treba da me je sramota i još raznih osuda je tu bilo. I plakala sam i nervirala se i bila besna i tužna istovremeno. Svaki dan sam odlazila da trčim. I trčala sam i po deset kilometara dok god bes ne izađe iz mene. Čak sam u nekom momentu i nogu povredila pa nisam smela više da trčim. Vozala sam se i biciklom, razgledala grad, skretala negativne misli. I tu mi se desio peh, pala sam i povredila se. Ali verujte, opet nisam odustala. Sve je tako trebalo i moralo, a fizičke povrede, kao i psihičke su me naučile strpljenju, smirenosti i obazrivosti. Ni depresiji koja se pojavila u nekom momentu nisam dala da me slomi. I ona je bila samo jedan od učitelja. Ne gubite vreme kriveći situacije i okolnosti. Učite iz njih, učite od drugih ljudi. Čak i kad je nešto negativno, pretvorite u korisno. Kako kaže kineska poslovica: „ Kada se uspavana žena probudi i planine se pomeraju“. Snagu vam neće niko dati, već je imate u sebi. Probudite je. Pronađite smisao i snove koje koje ste zanemarili i pratite ih. Budite hrabre i ne plašite se. Idite za onim što vas ispunjava i što volite da radite. Niko ne garantuje da će biti lako. Ali setite se i Volt Dizniju su rekli da nema maštu. I bez obzira na to on je verom u sebe postigao mnogo, isto možete i vi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.