Kako Raditi od kuće i u isto vreme odgajati decu?

Rad od kuće predstavlja jedinstven roditeljski pardoks.

S jedne strane divno je što ste dobili konačno priliku da budete sa svojom decom po ceo dan, dok sa druge strane poslodavac od vas očekuje da budete jednako produktivni kao i ranije. Deca ko deca, učiniće sve što je u njihovoj moći da vam odvuku pažnju od računara, a kada vam zazvoni telefon, u isto vreme su i gladni i žedni i moraju u wc pod hitno.

U ovim neizvesnim vremenima pravi je izazov biti zaposleni roditelj koji mora da žonglira sa školovanjem dece od kuće i sa svojim poslom koji se konstantno menja. Uz ograničavajuće mere po pitanju brige o deci vrtićkog uzrasta, kada toj jednačini dodate te male radoznalce sa njihovim ritualima igranja i dremki zaista je nemoguće ne podleći pod teretom. Ako ste se prepoznali u ovim redovima otkrivamo vam kako da radite od kuće i pronađete vremena za svoje najmlađe članove.

Zašto je deci teško da vam dozvole da radite od kuće? Deca koja idu u vrtić i mlađe razrede osnovne škole dom doživljavaju kao utočište. Mesto rezervisano za porodicu. Samim tim ako ste vi zaokupljeni nečim drugim, ona će biti nezadovoljna jer njima ne posvećujete pažnju kakvu očekuju. Vaš rad od kuće deca doživljavaju kao problem koji ne mogu da reše, a koji čini da vi ne provodite vreme sa njima.

OTVORENO KAŽITE SVOM POSLOVNOM TIMU SA ČIM SE SUOČAVATE
Nije vreme da glumite super-majku-poslovnu ženu. Ako imate dete od godinu dana koje može vaš poslovni konferencijski razgovor da prekine svojom vikom i plakanjem, to treba unapred da kažete. Stavite jasno do znanja svojim kolegama da vas kontaktiraju putem email-a, a ne telefonom, ako je od vaših mališana neizvodivo uvek da se javite na dolazni poziv. Ukoliko je moguće odaberite fleksibilno radno vreme i iskoristite maksimalno njihovu popodnevnu dremku. Na kraju krajeva i poslodavci su ljudi, i oni kao i vi verovatno imaju istih ili sličnih problema.

USPOSTAVITE NEKI OBLIK RUTINE
Osmislite što efikasniji sistem za rad na nedeljnom nivou i isprobajte da vidite koliko je funkcionalan. Dogovorite se sa partnerom da on brine od deci pre podne, dok vi završite većinu svog posla da biste to isto vi preuzeli na sebe posle podne. Sledeće nedelje obrnite uloge. Takođe podelite i kućne poslove, kako biste vi usled svih mogućih obaveza stizali da završite sav svoj posao. Tražite i od starije dece da vam pomognu, pri čemu će se ona osećati manje isključeno i više zadovoljno jer učestvuju u nečem sa vama.

BUDITE FLEKSIBILNI
Čak i kraj najbolje volje stvari neće uvek ići onako kako ste planirali. Imajte na umu da će i ovo jednog dana proći i da će vam, verovali ili ne nedostajti da po ceo dan gledate ta slatka lica. S toga ako su vrlo istrajni u tome da vas prekinu u poslu, napravite pauzu, posvetite im vreme. Nakon što se izdovolje vi se možete vratiti svojim obavezama, a oni će imati manju potrebu za tim da vam smetaju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Novi anticelulit tretman

Pročitaj →

Brekinja – spas za regulaciju šećera iz prirode

Pročitaj →

Kuća s impresivnim pogledom: Suvremena interpretacija tradicionalne seljačke kuće

Pročitaj →

Važno je jesti raznovrsnu hranu

Pročitaj →

Pohovane palačinke sa šunkom

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. MART 2021

Pročitaj →

Vodeničarka Radmila Jeremić čuva tradiciju u mlinu iz doba Austro-Ugarske

Pročitaj →

Amerikanka prešla na islam inspirisana turskom serijom „Ertugrul“

Pročitaj →

Meta korone je i gušterača, zaraženi nakon bolesti mogu oboljeti od dijabetesa

Pročitaj →

kako nositi odijelo? Pogledajte kako to radi nenadmašna 50 plus influencerica

Pročitaj →

Dilema u odgoju djece: Kazna ili nagrada?

Pročitaj →

Tri decenije lepe kože

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.