Kako preživeti razvod roditelja?

Svako bi voleo da mu je porodica puna ljubavi, da se roditelji međusobno vole i da vole i njega ili nju. Međutim, dešava se da roditelji više ne žele da žive zajedno, a tada dospevate u veoma tešku situaciju.

U nekim slučajevima je lako unapred pretpostaviti da će doći do razvoda, onda kada se roditelji konstantno svađaju, kada je očigledno da više ne mogu jedno s drugim. Nekada razvod dođe i kao nešto potpuno neočekivano. Kakav god da je slučaj, treba znati da vi tu ama baš ništa niste krivi, da se roditelji razvode jedno od drugog, ali ne i od vas (vi i dalje imate i oca i majku), i potrebno je nekako nastaviti sa životom.

Prvo će, naravno, doći period burnih emocija. Osećate se kao da vam se porodica raspada, i zaista se i raspada, barem onakva kakvu ste poznavali, i menja se u drugačiju porodicu. To je situacija koja se ne može ignorisati, od koje se ne može pobeći, i sasvim je normalno da date oduška svim emocijama koje imate. A reakcije mogu biti različite – plakanje u vašoj sobi, vrištanje ispod tuša, bacanje stvari (pazite, ipak, da nikog ne povredite), bes na roditelje, srećne porodice i ceo svet, olakšanje što vam kuća više nije bojno polje, pričanje o svemu tome s prijateljima, pisanje pesama, snimanje pesme, slikanje svojih osećanja, izbacivanje besa kroz neki sport… Sve su to normalne reakcije i pomažu vam da izbacite bol iz sebe.

Ipak, period burnih emocija, kao i tugovanja ne bi trebalo da traje večno, niti bi trebalo da dopustite da baš padnete u depresiju, da vas zbog ponašanja izbace iz škole, niti da ugrozite sopstvenu budućnost. Nije nimalo lako, ali pre ili kasnije je neophodno sabrati se i nastaviti sa životom.

Mnogo toga vam može pomoći – evo nekih predloga (ono što pomaže većini tinejdžera): razgovor s roditeljima kao sa sebi ravnima i postavljanje pitanja o svemu što vam je ostalo nejasno; počinjanje novog hobija ili nove aktivnosti da se obeleži početak novog perioda u vašem životu; ukrašavanje nekog delića stana u koji se preselio roditelj s kojim više ne živite; zajedničko dogovaranje s roditeljima kada ćete biti s kim; molba roditeljima da oboje nastave da dolaze kada imate neku predstavu, utakmicu, na razgovore s nastavnicima; objašnjavanje roditeljima da nećete biti njihov špijun ni glasnik kada se viđate s onim drugim; obaveštavanje roditelja kada se osećate spremno da pokušate da prihvatite njihovog novog partnera ili partnerku.

Čak i ako u startu ne izgleda tako, razvod roditelja često donese mir u kuću. Odluku o razvodu nijedan roditelj ne donosi olako, pa tako nisu ni vaši – i učinili su ono za šta veruju da je najbolje za sve, uključujući i vas. Njihova odluka ne mora da vam se dopada, ali bi trebalo da je poštujete – a svakako bi trebalo da naučite da živite s tim i da nastavite sa svojim životom.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.