kako prepoznati osip kod bebe?

Ukoliko primijetite da je koža vašeg novorođenčeta crvena, izuzetno suha i podložna svrabu postoji mogućnost da vaše dijete ima ekcem ili neku od alergija na hranu. S obzirom na skoro identične simptome, dermatolozi su ukazali na razlike i liječenja oba stanja.
Dermatolozi su odmah na početku pojasnili da čak alergija ili intolerancija na hranu nisu isto. Naime, alergija je odgovor imunog sistema koji uzrokuje ozbiljnu i često trenutnu reakciju. Simptomi mogu biti osip, oticanje usana, povraćanje, proljev i teško disanje.

S druge strane, kada beba ima intoleranciju na hranu to znači da joj nedostaje enzim potreban za razgradnju proteina na probavljive dijelove. To uzrokuje blažu reakciju izolovanu u probavnom traktu, poput gasova ili grčeva.

Simptomi i liječenje alergije

Simptomi alergije ili intolerancije mogu se pojaviti kada beba počne jesti čvrste sastojke, ali i tokom dojenja (majčino mlijeko sadrži proteine iz hrane koju ona konzumira, a većina proizvoda sadrži mlijeko ili soju koji su uobičajeni alergeni).

„Ako vaš pedijatar posumnja na alergiju na hranu, može vaše dijete uputiti alergologu koji će provesti kožne testove ili krvne pretrage kako bi utvrdio dijagnozu. Tretman se obično fokusira na izbjegavanje alergene hrane, ali je važno da doktor vodi taj plan. Ako se desi da iz ishrane djeteta izuzmete onu hranu na koju nije zaista alergično, vremenom se može povećati mogućnost da će alergijsku reakciju imati naredni put kada je pojede jer neće biti naviknuto na nju“, pojasnili su dermatolozi.

Prepoznavanje ekcema i liječenje

Mnogi novorođenčadi dobiju sitne prištiće na licu, ali to nije ekcem. On izaziva crvenilo i ljuštenje kože, a uz to i mogući svrab.

Počinje na licu, rukama i nogama, a kasnije se pojavljuje i na naborima koljena i laktova. Beba koja ima ekcem vrlo vjerovatno će kasnije imati i druge vrste alerijskih stanja, a to se stručnim nazivom karakteriše kao „atopijski marš“.

Zapravo, 37 posto male djece s umjerenim do teškim ekcemom također imaju i alergiju na hranu. Stručnjaci vjeruju da te alergije mogu imati ulogu i u stvaranju ekcema kod neke djece.

„Za liječenje kože zahvaćene ekcemom, doktor će vam preporučiti da kupate bebu hipoalergenim sredstvima bez mirisa te da kožu često hidrirati kremom koja je također bez mirisa. Postoji i mogućnost da propiše i lijek koji će lokalno djelovati na liječenje kože koja je zahvaćena ekcemom ili čak antihistaminik za kontrolu svraba“, naglasili su dermatolozi, piše Parents.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 26. FEBRUAR 2021

Pročitaj →

Kako do mačkastih očiju

Pročitaj →

lekovita biljka Angelica

Pročitaj →

Divan porodični dom koji zrači udobnošću i toplinom

Pročitaj →

Samo zdrava hrana Za Dobro Zdravlje

Pročitaj →

Hrskavi pohovani krompir

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 25. FEBRUAR 2021

Pročitaj →

Zašto stare povrede bole na promenu vremena?

Pročitaj →

Očaravajuće ženske torbe sa printom

Pročitaj →

30 GENIJALNIH IZREKA NAŠIH MAMA

Pročitaj →

Koje nijanse karmina će učiniti vaše zube blistavijima?

Pročitaj →

Haris Džinović i Mile Kitić ne pričaju!

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.