Kako podstaći kreativnost kod dece?

U potrazi ste za tajnom odgoja kreativne dece?

Na pravom ste mestu. Kreativnost je zapravo nešto što se skriva u svakom detetu. Međutim svakom mališanu je potrebno dobro okruženje i podrška kako bi tu svoju kreativnost mogao da ispolji. Kao roditelj pre svega treba da naučite svoje dete da ceni umetnost, a zatim da pokuša da se izrazi na način koji se smatra – kreativnim, po njegovom ličnom izboru. Jer iako se veruje da su određena deca više nadarena za umetnost, a nema manje, u svakom od nas leži izvesna doza kreativnosti. To je veština koje se može razviti i kojoj treba vežba.

PODSTAKNITE IZGRADNJU DETETOVOG SAMOPOUZDANJA

Mnoga deca se plaše isprobavanja novih stvari. Strah od neuspeha vrlo često koči njihov umetnički proces. Zbog toga je važno da stvorite mogućnosti odnosno okruženje u kom će se dete osećati dovoljno slobodno da rizikuje, pogreši i uči iz svog iskustva. Pokažite mu na svom primeru da je sasvim u redu biti drugačiji, videti stvari na drugi način i praviti greške.

UPRAVLJATE NJEGOVIM STRESOM

Hobiji i različite vrste radionica od muzičkih, pesničkih, slikarskih do vajarskih su savršen način da deca dođu u dodir sa svojim emocijama i ispolje ih. Deca možda i ne shvataju šta se zapravo dešava ali jedan njihov crtež može da „kaže“ više od stotinu reči. Kada nauči kako da pusti negativne emocije umesto da ih zadržava, dete ima mogućnost da bude slobodno i vrlo kreativno.

POMOZITE MU DA RAZVIJE KOGNITIVNE VEŠTINE

Kreativnost uključuje ramišljanje, kao i stvaranje stvari. Gotovo da ništa za dete nije korisnije od posticaja kreativnosti. Bilo da mu date u ruke papir i boje ili kocke, dete uči kako da razvije svoje veštine rešavanja problema i razmišljanja, oslanjajući se na inovativnost i greške u prošlosti.

BUDITE PONOSNI NA NJEGOV RAD

Deca žarko žele da budu dovoljno dobra u očima svojih roditelja. Njihova mašta je dovoljn bujna i oni bi hteli da je koriste ali se plaše da se vama neće dopasti ono što što su nacrtali, napisali ili napravili. Ako ste ikad zanemarili neko njihovo delo, nastojte to da ne radite više. Budite ponosni na sve što urade, jer samo vaše reči hvale su sve što im treba da uzlet.

OMOGUĆITE DETETU DA SE IGRA BEZ GRANICA

Iako je lepo da dete ima dobro isplaniran dan, sa vrtićkim ili školskim aktivnostima, kao i sportskim treningom, ono što ne treba da zaboravite je da je ono ipak samo dete. To znači da mu je potrebno i slobodno vreme za igru. Omogućite mu da se igra bez ograničenja, kako bi bilo u stanju da samo istražuje i otkrije šta ga zanima.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.