Kako izmjeriti temperaturu bebama

Koja vrsta mjerenja temperature pokazuje pravo stanje

Bebama je vrlo teško izmjeriti tjelesnu temperaturu. Za početak trebalo bi imati digitalni toplomjer i mnogo strpljenja, jer je ovo iskustvo za bebu trauma, a za roditeljske živce trening. Ova vrsta toplomjera je najpraktičnija, jer brzo mjere (od deset sekundi do dvije minute), lako se očitava stanje i ne mogu se razbiti.

Najbolje je odabrati toplomjer dizajniran tako da se njime može mjeriti temperatura oralno, rektalno i pod pazuhom, naravno, vodeći računa o tome da je uvijek besprijekorno čist. Sljedeća dilema je koja vrsta mjerenja pokazuje pravo stanje. Zbog toga mnoge majke mjere temperaturu u rektumu, pod pazuhom i u uhu, da bi bile sigurne u vrijednost.

Rektalno mjerenje
Mnogi pedijatri baš ovu metodu smatraju najpouzdanijom. Ali, pri tome se mora paziti da toplomjer ne ode predaleko i povrijedi rektum. Da do toga ne bi došlo, bebu okrenutu na stomačić držite na krilu i čuvajte joj noge kako se ne bi ritala.

Zapamtite, toplomjer smijete gurnuti u bebinu guzu maksimalno dva centimetra, a temperatura do 38,5 stepeni nije za paniku.

Mjerenje u uhu
Toplomjer namijenjen za uho najugodniji bebi i nema nikakvih rizika od povrede. Kada ga jednom upotrijebite, vjerovatno ćete odustati od svih drugih toplomjera, jer najbrže i najtačnije očitava tjelesnu temperaturu.

Zbog toga se ušni toplomjer koristi i u bolnicama. Važno je da ga upotrebljavate prema uputama proizvođača.

Toplomjer pod pazuhom
Aksilarno mjerenje je konvencionalna metoda. Vrijednost normalne temperature je za dva stepena niža nego rektalna. Ipak, nedostatak joj je dugo mjerenje i činjenica da vi morate čuvati i toplomjer i rukicu bebe, koja je premala da bi to radila sama.

Oralno mjerenje
Djeci mlađoj od sedam godina nikada ne mjerite temperaturu oralno, jer ne znaju pravilno čuvati toplomjer.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.