Kako glasom umiriti bebu koja plače

Većina roditelja žudi da sazna tajnu smirivanja bebe. Višestruko nagrađivana hipnoterapeutkinja Malminder Gill kaže da postoji vrlo jednostavan način.

Dijete možete umiriti svojim glasom tako da govorite tonom iz donje lage, bez visokih tonova ili šaputanja. Naime, studije pokazuju da niži ton glasa ima veliki uticaj na sve ljude, uključivo i bebe.

Ako to pravilno učinite, kad čuje zvuk vašeg glasa, dijete će osjetiti trnce u mozgu, a moguće i duž cijele kralježnice i postati umireno, pospano, pa čak i malo omamljeno. To je ono što vam treba, kaže Malminder Gill.

Zašto ‘šššš’ ne pomaže?

„Kad dijete plače, većina ljudi ima potrebu brzo ga zaustaviti i krene to činiti glasno. No, iskustvo pokazuje da su suze dio procesa zacjeljivanja. Istraživanje podupire teoriju da nas plakanje može učiniti sretnijima i zdravijima kao dio prirodnog oporavka tijela od poremećaja i stresa. Nakon toga se dijete osjeća smirenije“, pojašnjava Malminder Gill.

Plač je općenito prvi jezik dojenčeta, jedini način da se oslobodi emocionalnog stresa.

„Stoga ih nemoj naglo utišavati, kako bi što prije prestali plakati. Potreban im je aktivan slušatelj koji ih voli i odražava miran i umirujući stav s kojim se mogu povezati i zrcaliti“, dodaje Gill.

Umirite i snizite svoj glas

Ako inače imate jak ili čak oštar glas, disanje kroz dijafragmu dat će vam ‘balon’ zraka dovoljan da se umanji njegova oštrina, savjetuje hipnoterapeutkinja.

Pjevušite im

Pokušajte i ovo: pustite da vam sav zrak izađe iz pluća i onda govorite. Pojavljuje se dublji, umirujući ton. Udahnite duboko iz dijafragme kako bi bili sigurni da se pluća pune zrakom, na taj način vaš glas će biti tih i ugodan, bez oštrih tonova.

Ako želite prije umiriti dijete, pokušajte mu pjevušiti tim tonom, ističe Gill.

Činite to u vrijeme izdaha, dok se polako čuje otpuštanje zraka, prije nego što ćete udahnuti i početi ispočetka. Tako će dijete, čak i kad ne bude tona, čuti nježni zvuk protoka zraka, piše MissMama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.