Kako da pripremite svoje dete za dolazak bebe u kuću?

Navikavanje na novog člana porodice nije baš jednostavno.

Setite se samo koliko je vama samima trebalo da se naviknete na to da u kući osim vas i vašeg supruga, postoji još neko. Međutim, sada kada očekujete bebu broj dva, situacija u kojoj se nalazite vam nije toliko strana ali postoji u svemu tome jedna veika razlika: ovog puta niste vi ta osoba koja se navikava na bebu u kuću, već vaše prvenče. Postavlja se pitanje, kako da pripremite svoje starije dete za dolazak bebe u kuću? Potražili smo pomoć stručnih psihologa na ovom polju i iznosimo pred vas danas njihove savete.

KAKO DA POMOGNETE SVOM DETETU DA SE PRILAGODI NOVOM ČLANU PORODICE?

Nova beba donosi nesumnjivo u jedan dom mnogo radosti. Međutim to je takođe i velika promena, koja podrazumeva period prilagođavanja. U zavisnosti od toga kog je uzrasta vaše starije dete, trebaće vam različiti pristupi kako biste ga pripremili za dolazak bebe.

DECA MLAĐA OD 2 GODINE – Kada su u pitanju deca mlađa od dve godine, ne postoji mnogo toga što možete da uradite izvan onog što verovatno već činite da biste im pomogli da razviju jezičke i socijalne veštine. Važno je međutim da pre nego što beba dođe na svet pronađete način da se vaš mališan druži sa drugom decom kako bi razvio veštine u pogledu deljenja i nežnosti. Takođe što češće je potrebno da razgovarate sa detetom o dolasku bebe kako bi postalo svesno njegovog prisustva.

DECA UZRASTA OD 2-4 GODINE – Knjige predstavljaju odličan način za decu ovog uzrasta, kako biste na primerima koje pokazuju objasnili deci kako će izgledati kada dobiju novog brata ili sestru. Deca treba u svojoj glavi da naprave razliku između bebe i igračaka koje poseduju. Proći će neko vreme dok shvate da se radi o živom stvorenju koje ne mogu da nose sa sobom i koje će vrlo verovatno plakati ili spavati većinu dana. Važno je da detetu usadite ideju o tome da će beba jednog dana kada poraste biti njegov ili njen najbolji prijatelj sa kojim će uvek moći da se igra.

DECA ŠKOLSKOG UZRASTA – U poređenju sa mlađom decom, deca školskog uzrasta su razumnija i obično lepo prihvataju dolazak bebe u kuću. Psihlozi savetuju da roditelj podeli sa detetom kako svoje iskustvo kada je dobio brata ili sestru, kao i da starijem detetu dodeli zaduženja oko nove bebe. Možete takođe detetu predstaviti neki dobar par braće ili sestara koji su zajedno ostvarili značajan uspeh u sportu, kako biste mu dali motivaciju da napravi jednog dana svoj tim.

KAKO DA NAUČITE DETE DA BUDE NEŽNO PREMA NOVOJ BEBI?

Deca obično nisu gruba u interakciji sa bebama kada shvate da bebe osećaju malo jači zagrljaj. Starost dece u svakom slučaju ovde igra važnu ulogu. Mlađoj deci je na vlastitom primeru potrebno pokazati kako bebu da zagrli i poljubi. Ako beba još nije došla na svet imate priliku da detetu date neku jako posebnu igračku, koju ono odabere i da ga uz pomoć nje naučite kako treba da se odnosi prema nekom ko je nežan i mali.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.