Kako da pomognete ljutom detetu da smiri svoja osećanja?

Roditeljima vrlo brzo postane kristalno jasno da su detetova osećanja vrlo – nestabilna teritorija.

Dete koje je srećno smejaće se na sav glas, skakati i vrištati ne razmišljajući pri tom da li bi to nekom moglo smetati. Slično tome, dete koje je trenutno ljuto zbog nečeg će svoja osećanja izražavati putem suza, vrištanja, udaranja i bacanja na pod. Samim tim uloga roditelja je nezahvalna, jer oni pre svega treba da se pobrinu da se deca bilo u napadu besa ili pri velikoj radosti ne povrede, kao i da ne povrede druge oko sebe. Teži od ova dva slučaja je onaj kada je dete besno, i kada ne znate kako da mu prustupite. Srećom, postoje neki isprobani načini koji detetu mogu da vrate osećaj smirenosti.

NAPRAVITE RAZLIKU IZMEĐU BESA I AGRESIJE

Svako od nas se ponekad naljuti. Kada je bes produkt trenutno dešavanja oko deteta, on se smatra prolaznim stanjem i u tom je slučaju potrebno dozvoliti detetu da izrazi svoja osećanja, kako bi znao da ih prepozna i nauči da se nosi sa njima. S druge strane agresija je negativan efekat besa, što znači da neka deca mogu pokušati u napadu besa da povrede sebe ili druge. Potrebno je dakle da spoznate razliku između emocionalnog problema i onog u dečijem ponašanju. Odgovor i rešenje problema leži u shvatanju dečijeg besa i potencijalne agresije.

IGNRIŠITE PONAŠANJE KOJE NIJE AGRESIVNO

Kada spoznate razliku između besa i agresije, znaćete kada treba da reagujete a kada da pustite da ljutnja prođe kroz to malo biće bez vašeg mešanja. Prvi korak ka vraćanju osećaja smirenosti je ignorisanje. Ovo vam može zvučati kontra-produktivno, ako ste tip roditelja koji skače svaki put kada dete zaplače, ali je važno da ne pridajete pažnju ljutnji deteta koja je neosnovana ako se ono nalazi u sigurnom prostoru. Kada se smire (i isplaču pri tom), doći će i razgovaraće sa vama o problemu koji ih muči.

OMETAJTE GA RAZGOVOROM I SVOJOM BLISKOŠĆU

Mnogo puta možete da promenite tok stvari ako obratite na vreme pažnju na ponašanje vašeg deteta. Ako primetite da dete drži neku igračku iznad glave kojom bi potencijalno moglo nekog da udari, zatražite da vam je pokaže i kaže vam nešto o njoj. Drugim rečima ometajte ga u nameri koju ima. Ovaj jednostavan način skretanja pažnje je nabolji za izbegavanje problematičnih situacija. Kod starije dece to bi mogle da budu stisnute usne ili namrgođeno lice kada je samo dovoljno da ih zagrlite i pokažete im da nisu sami u svom besu.

ISKORISTITE HUMOR DA UBLAŽITE SITUACIJU

Deca obično osećaju bes kada nešto ne uspevaju da urade iz trećeg, petog pa čak i desetog pokušaja. Tada imaju potrebu da izraze svoje nezavoljstvo putem besa. Ako iskoristite humor na pravi način možete izbeći ovakva dešavanja. Nikako ne koristite sarkazam ili podsmevanje koje može samo napraviti još veći problem. Istaknite neku situaciju u kojoj ste sami ispali smešni, ili ispričajte neki kratak vic koji će im odvratiti pažnju od neuspele situacije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

Ovaj znak hladan je kao stena

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

Pravila koja kroje proljećni stil

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.