Kako da dete „izvedete“ iz virtuelnog sveta, a ne napravite kontraefekat

Pametni telefoni hipnotišu decu i najgore što možete da učinite u pokušaju da mališana udaljite od njih jeste da ga grubo otrgnete iz virtuelnog sveta

Pametni telefoni hipnotišu decu i najgore što možete da učinite u pokušaju da mališana udaljite od njih jeste da ga grubo otrgnete iz virtuelnog sveta. Ovo naročito važi za trenutak u kojem on igra igrice i opasno se uživeo u svoju ulogu.

Nauka je potvrdila da virtuelni svet deluje na ljudski mozak hipnotički, pa sve što se dogodi na ekranu ubaci čoveka u stanje mirovanja, u kojem se oseća dobro, kada mozak počinje da proizvodi dopamin. Bol i stres tada nestaju. Ali ako se uređaj naglo isključi, nivo dopamina brzo pada, što negativno utiče na organizam, pa dete počne da oseća teskobu. Zato je potrebno biti mudar u tom procesu „prekidanja“.

Izabel Filosa, francuski psiholog je osmislila metod po kojem ćete „nežno“ ublažiti detetovu zavisnost od spravica modernog doba. Ona savetuje da budete strpljivi i dosledni, kako pozitivni rezultati ne bi izostali.

Za početak morate da uzmete u obzir činjenicu da je ovo doba dominacije virtuelnog i da pokušaj totalnog isključenja iz njega nije moguć niti preporučljiv. A onda se upustite u sledeći poduhvat u trenutku dok dete igra igrice.

– Ukoliko želite da prebacite mališanovu pažnju sa telefona i izvedete ga iz virtuelnog sveta, sedite pored njega bar pola minuta i pitajte ga kako je – savetuje psiholog. – Pokažite mu da ste zainteresovani za igricu koju igra i lik u koji se uneo. Čak i ako bude ignorisao sva vaša pitanja, nemojte da odustanete, nego provedite još malo vremena pored njega. I nastavite da ga zapitkujete o igrici. Pre ili kasnije čućete mu glas, što će biti znak da se postepeno vraća iz virtuelnog sveta i primećuje vaše prisustvo. To znači da se i nivo dopamina postupno smanjuje i da uspevate da izgradite mostove između stvarnog i iracionalnog života. Potom podsetite dete da je vreme da okonča igru i ruča, a onda završi obaveze koje ima.

Takav, „mek“ povratak u stvarnost prijaće mališanu i neće izazvati kontraefekat, u smislu da će u inat vama još više vremena provoditi uz igrice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Sočna grčka pita od gotovih kora

Pročitaj →

Zašto moja beba povraća?

Pročitaj →

Nema mu premca: NAJZAVODLJIVIJI ljubavnik u horoskopu

Pročitaj →

ONE VOLE PILETINU: Žene rođene u ova TRI HOROSKOPSKA ZNAKA jure MLAĐE MUŠKARCE!

Pročitaj →

“DOBRO, AJ’ SAD DA PEREMO ČARŠAFE”: Otkrijte šta koji horoskopski znak misli POSLE SEKSA!

Pročitaj →

DETALJI O SVAKOM ZNAKU: Evo šta ljudi ZAISTA misle o vama, a neće da vam kažu u lice

Pročitaj →

OVAKO MUVAJU HOROSKOPSKI ZNACI: Strelčevi govore u šiframa a Škorpije…

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 28. SEPTEMBAR 2020

Pročitaj →

Šta je menstrualni ciklus?

Pročitaj →

Put od Sirije do Evrope prešla u invalidskim kolicima

Pročitaj →

Liječite gastritis prirodnim putem

Pročitaj →

Barberi revijom u šumi predstavio svoju novu kolekciju

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.