KAKO DA BEBINE RUKE BUDU ČISTE

S obzirom da je pranje ruku i pravilna higijena od najveće važnosti u sprečavanju korona virusa, a osim sapuna i vode koriste se i dezinfekciona sredstva, pitali smo pedijatra Dr Miloša Relića iz pedijatrijske orordinacije Bebologija, o čemu treba voditi računa, kada je higijena ručica beba i male dece u pitanju.

Roditelji će oprati ruke svaki put pre nego što dodirnu bebu, ali da li je to dovoljno i kako održavati higijenu bebinih ručica?

– Redovna higijena roditelja i ukućana koji prilaze, drže i maze bebu, je dovoljna zaštita. Ako beba ima preko 4 meseca, mogu se koristiti bebi sapuni za pranje i negu ruku jer beba često hvata predmete, pa potom stavlja ručice u usta.

Da li onaj ko drži bebu treba da vodi računa i o odeći ili je dovoljno oprati ruke?
– U vreme epidemije treba voditi računa i o odeći. Češće menjanje ili korišćenje zaštitnih mantila i maski za jednokratnu upotrebu potrebno je pri svakom kontaktu s bebom, ukoliko je virus u kući.

Može li se higijena bebinih ruku održavati i gelom za dezinfekciju?
– Za bebe nije preporučljivo koristiti dezinfekciono sredstvo, jer može doći do hemijskog oštećenja kože, a bebe često stavljaju ručice u usta i trljaju oči pa može doći i do neželjenih reakcija.

Kako bebi možemo najlakše prati ručice i koliko često to treba raditi?
– Bebi sapunom, vlažnim maracima ili micelarnom vodom. Malim bebama prebrištite a većim bebama operite ručice. Preporučuje se da to uradite više puta u toku dana.

Na šta bi još roditelji trebali da obrate pažnju?
– Posebno treba obratiti pažnju na ličnu higijenu svih ukućana i povećati mere zaštite svih osoba koji dolaze u kontak s bebom u vreme epidemije. Potrebno je češće menjati posteljinu, provetravati prostorije, za bebe i decu koristiti odeću od prirodnih materijala koji se mogu otkuvavati i više puta prati, što manje plišanih predmeta, debelih tepiha i zavesa u prostorijama u kojima boravi beba.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.