Kako da bebi OLAKŠATE BOLOVE?

Zbog nezrelosti digestivnog trakta kod beba može doći do stvaranja gasova i nadimanja. Simptome ćete lako prepoznati jer je dete uznemireno, plačljivo, podiže nožice i grčevito stiska ručicama. Primarijus dr Ruža Bajić, pedijatar, objašnjava kako vašoj bebi možete olakšati bolove.

– Nadutost i bolove u stomaku možete smanjiti laganom masažom bebinog stomačića, toplim oblogama, kao i podizanjem bebinih nožica ka stomaku. Preporučljivo je bebi davati i probiotik koji će ubrzati sazrevanje creva. Prehrana majke koja doji je, takođe, vrlo bitna. Potrebno je smanjiti unos gaziranih pića, prezačinjene hrane i hrane koja se teško vari. Beba prilikom hranjenja ili dok plače takođe proguta i određenu količinu vazduha koji stvara nelagodu u želucu i uzrokuje nadimanje. Kada se količina vazduha poveća, što se naročito dešava ako dete pohlepno sisa, u želucu se formira mehur koji izaziva napetost i bolove. Zato se preporučuje da se prave češće pauze tokom dojenja da dete može podrignuti i izbaciti suvišan vazduh – savetuje dr Bajić.

Problematične belančevine mleka
Ponekad postoji netolerancija na belančevine mleka, najčešće kod dece koja se hrane mlečnim formulama. Zbog nedostatka enzima laktoze koji učestvuje u razgradnji mlečnog šećera stvaraju se gasovi što izaziva nadimanje stomaka. Kod dece koja se hrane na flašicu preporučuje se davanje adaptiranih hipoalergenih preparata u dogovoru sa pedijatrom gastroenterologom.

Pravilno hranjenje bebe
Primenom pravilne tehnike hranjenja moguće je sprečiti gutanje veće količine vazduha. Bočicu treba što više nagnuti, tako da bude ispunjena mlekom, kako se odojče ne bi nagutalo vazduha.

Majka koja doji treba da pripazi da dete zahvati celu bradavicu dojke zajedno sa areolom i da isprazni dojku do kraja, jer prvo vodenasto mleko sadrži više laktoze (mlečnog šećera) i može stvarati nadimanje, a zadnje mleko sadrži više masti i stvara osećaj sitosti kod deteta. Decu koja hlapljivo sisaju preporučljivo je tokom hranjenja držati u povišenom položaju i pomoći im da podrignu i ispuste višak vazduha. Potrebno je češće hraniti dete, praktikovati dojenje na zahtev, kako ne bi bilo gladno i sisalo halapljivo jer na taj način proguta previše vazduha. Nakon dojenja odojče treba podići i neko vreme držati u uspravnom položaju kako bi izbacilo suvišan vazduh.

Masaža stomaka
Masažu sprovodimo kružnim pokretima oko pupka i donjeg dela stomaka u smeru kazaljke na satu. Za opuštanje i smirenje možemo masirati i celo telo, počevši od nogu prema gore, zatim ruke, trup i lice. I topla kupka može biti vrlo korisna. Kontakt s toplom vodom pomaže relaksaciji mišića stomaka i pomaže izbacivanju vazduha. Vrlo su pozitivna iskustva roditelja koja nose dete u marami, budući da taj način nošenja i položaj uz vlastito telo omogućava lakše smirivanje deteta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Žena od sultana 2. dio

Pročitaj →

Koje je pravo ime Kristijana Golubovića?

Pročitaj →

Načini na koje roditelji pogoršavaju stanje sa strahovima kod svoje dece

Pročitaj →

DIY piling za usne od bundeve

Pročitaj →

Pantalone od tvida visokog struka

Pročitaj →

Ovo su Čudotvorne moći biljke trave ive

Pročitaj →

Donosimo vam par jeftinih trikova za preuređenje vaseg doma

Pročitaj →

Pripremite spanać i sačuvajte zdravlje

Pročitaj →

Paradajz Zapečen s pirinčem

Pročitaj →

Grčevi kod dojene djece

Pročitaj →

BRATUNAC NAREDBA O OBAVEZNOM SPROVOĐENJU MJERA ZA REAGOVANJE NA POJAVU BOLESTI IZAZVANE NOVIM VIRUSOM KORONA

Pročitaj →

ZA DAN 54 NOVA PACIJENTA Zbog korone na bolničkom liječenju 414 ljudi u Srpskoj

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.