Kako beba vidi svijet oko sebe

Što je udaljenost od bebe veća, njoj lice osobe postaje zamagljenije

Kako bebe vide svijet oko sebe? Istraživači su, kombinirajući tehnologiju, matematku i prethodno znanje o vizuelnoj percepciji beba, uspjeli odgonetnuti kako izgleda okolina gledana bebinim očima.

Otkrili su da bebe stare samo nekoliko dana mogu percipirati lica odraslih, a mogu i razlikovati izraze lica, ali na maloj udaljenosti. Što je udaljenost od bebe veća, njoj lice osobe postaje zamagljenije.

Istraživanja su pokazala i da novorođenčad mogu imitirati izraze lica roditelja već prvih dana života, prije nego što im se vid toliko razvije da mogu zapažati detalje iz okoline. Naučnici navode da je ključ u pokretima.

Dalje otkrivaju da je bebama lakše prepoznati osobu kada se kreće i pomjera, nego kada miruje.

Studija je provedena tako što su snimili promjene nekoliko facijalnih ekspresija različitih lica, a zatim su i odraslima pokazali snimak. Smatrali su da, ukoliko oni nisu u stanju prepoznati je li osoba sretna, ljuta, iznenađena ili ima neutralan izraz lica, neće ni bebe.
Odrasli su dali tačne odgovore za izraz lica kada su gledali snimak na udaljenosti od 30 centimetara, dok je teže bilo kada su ga gledali na udaljenosti od 120 centimetara.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.