Kada bebe počnu da govore ‘mama’, a kada ‘tata’?

Prilično je uzbudljivo kada beba počne da brblja – konačno, vaša beba je korak bliže govoru! Naravno, to znači da se vodi trka između vas i partnera, koja će biti prva reč – „mama“ ili „tata“.

Iako vremenska linija može da se razlikuje od deteta do deteta – čak i u istoj porodici – većina beba započinje vezivanje slogova koje zvuče kako „mamamama“ ili „dadadada“ oko 7. meseca, kaže Dženifer L. Majeta, govorno-jezički patolog koji radi s decom od rođenja do šeste godine u dečjoj bolnici „MassGeneral“ u Bostonu.

Ovi početni zvukovi su samo gugutanje, ali kako se približavaju 9. mesecu života, oni postaju sve bolji u izgovaranju stvarnih reči. To još uvek ne znači da oni zapravo znaju šta govore u tom trenutku.

„Beba bi mogla da pogleda vas ili partnera i da kaže mama ili tata, ali to može da kaže i poštaru“, kaže pedijatar Danel Fišer iz Kalifornije.

„Reći će to bilo kome.“

No, oko godine dana, beba će verovatno početi pravilno da upotrebljava reč unutar konteksta. A kad se to dogodi, „to je magično“, kaže Fišer i dodaje: „Kad vas pogledaju i kažu ‘mama’ ili ‘tata’, to je najbolja stvar na svetu!“

Ipak, neka deca jednostavno mogu bolje da kažu „da“ nego „mama“.

„Nije da vole više dada, nego im je jednostavno lakše da kažu D nego M“, ističe Fišer. Ali ako mama provodi više vremena oko deteta, mogla bi da bude u prednosti, dodaje Fišer ističući kako bebe mogu najpre da izgovore ime svog primarnog negovatelja.

Kako pomoći bebi da kaže ‘mama’ i ‘tata’?

Iako ne možete da ubrzate razvoj deteta, postoji nekoliko načina kako da naučite dete da kaže „mama“ i „tata“.

Bebe oponašaju svoje roditelje, kaže Fišer, tako da neprestanim izgovaranjem reči mama i tata podstičete dete da ponavlja reči. Da biste detetu pomogli da shvati šta te reči zapravo znače, budite sigurni da ih podučavate u pravom kontekstu.

„Podstičem roditelje da se prilikom razgovora s detetom identifikuju kao „mama“ ili „tata“, kaže Fišer.

„Na primer, možete reći: „Pogledaj mamu! Mama ima hranu za tebe“. Na taj način beba počinje da povezuje ​​roditelja s određenim imenom.“

Kada je reč o podsticanju razvoja detetovog jezika generalno, najbolji način je čitanje s bebom, igranje, razgovor i ograničavanje vremena na ekranu i na elektronskim igračkama, kaže Majeta.

Pronađite dečje knjige koje se uglavnom oslanjaju na reči „mama“ i „dada“ i čitajte ih često.

Svako dete je drugačije, ali ako beba od 12 do 15 meseci ne kaže „mama“ i „tata“, obratite se pedijatru. Većina lekara očekuje da su deca do tog trenutka savladala te reči; za one koji nisu, može se preporučiti test sluha ili govorna terapija.

Ako dete kaže dosta drugih reči, ali „mama“ i „dada“, nisu na spisku, nemojte paničiti.

„Iako su reči „mama“ i „dada“ motivirajuće za roditelje, više smo usredsređeni na to da li dete guguće različite suglasnike, kopirajući zvukove i pokrete koje radi roditelj ili negovatelj, koristeći gestove poput usmeravanja i uspostavljanje kontakta očima“, kaže Majeta.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.