Jelena Govedarica podržala projekt “Vjenčanica kroz istoriju”

Udruženje već posjeduje nekoliko autentičnih modela, koji će ući u sastav buduće kolekcije, a ostale odJevne predmete će izraditi naši članovi koji su izuzetno talentirani i predstavljaju čuvare starih zanata i vještina. Ovaj projekt će biti završen do kraja godine i bit će izložen u jednom od beogradskih kulturnih objekata

Protekli period medijsku pažnju je privukao projekt “Vjenčanica kroz istoriju” čije je zaštitno lice glumica, voditeljica i stilistica Jelena Govedarica.

Promijenila sam gledanje na vjenčanicu i sada je gledam kao eksponat svake žene. Prihvatila sam odmah poziv jer mi je zanimljivo da prođem kroz istoriju jedne takve haljine a i zadovoljstvo mi je da moj lik može da doprinese kvalitetnoj promociji projekta, rekla nam je Govedarica.

Violeta Šoć , predsjednica Udruženja vjenčanica Srbije, ushićena je pažnjom koju su privukle projektom, ali i time što se izradom jedne takve kolekcije piše istorija. Kolekcija će proći brojne manifestacije, ali i gradove širom Evrope. Prvo Udruženje u Srbiji koje se bavi vjenčanicama i svadbenim običajima, osnovano je 17. avgusta 2020. godine, pod nazivom Udruženje predstavnika salona vjenčanica Srbije. Ciljevi ovog udruženja su očuvanje tradicije i običaja vezanih za kulturu vjenčanja i svadbi kako srpskih , tako i običaja nacionalnih manjina u Srbiji. Zato smo odlučili da se pozabavimo vjenčanicom kao najlepšom haljinom u životu svake žene! Šta se nosi danas, šta je bilo moderno prije 50 godina a kakva je bila svadbena haljina prije dva vijeka? Da bismo dobili odgovore na ta pitanja, osmislili smo projekt “VJENČANICE KROZ ISTORIJU “, od vremena Kneza Miloša do danas. U saradnji s kostimografom i etnologom, pokušat ćemo da dočaramo vjenčane haljine, s posebnim osvrtom na modele od 1880-1914. godine, gdje se vidi ogroman utjecaj francuske mode. Ovo je jedinstven projekt u istoriji Srbije i zbog toga postoji veliko interesiranje medija i kulturnih radnika. Udruženje već posjeduje nekoliko autentičnih modela, koji će ući u sastav buduće kolekcije, a ostale odJevne predmete će izraditi naši članovi koji su izuzetno talentirani i predstavljaju čuvare starih zanata i vještina. Ovaj projekt će biti završen do kraja godine i bit će izložen u jednom od beogradskih kulturnih objekata – izjavila je Violeta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 10. MART 2021

Pročitaj →

Kako se osloboditi bolova i ukočenosti u vratu?

Pročitaj →

Kratki blejzeri sa printom kao stvoreni za rano proleće

Pročitaj →

Znakovi koji vam govore da vas vaš školarac voli

Pročitaj →

BASIC botanikals ekskluzivna linija prirodnih kozmetičkih proizvoda

Pročitaj →

Cvijet koji ne može uvenuti?

Pročitaj →

Šta sve liječi vranilova trava ili divlji origano

Pročitaj →

8 primjera kako ljubičastu boju uklopiti u životni prostor

Pročitaj →

5 načina na koje ćete svako povrće pretvoriti u ukusan i sladak obrok

Pročitaj →

Zapečene makarone sa sirom

Pročitaj →

Razlozi zašto beba nemirno spava

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 9. MART 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.