Jednokratne ili platnene pelene

Od rođenja do prosječne dobi odvikavanja od pelena prođu gotovo tri godine. U tom razdoblju pelene se gotovo cijelo vrijeme nalaze na osjetljivoj dječjoj koži zbog čega donošenje odluke o izboru pelena treba shvatiti ozbiljno.

Jednokratne pelene
Masovna proizvodnja jednokratnih pelena započela je 1970-ih i to je znatno promijenilo kako je izgledao roditeljski (najčešće majčin) svakodnevni život s djetetom. Sati i sati provedeni u pranju, sušenju i glačanju tetra pelena postali su stvar prošlosti za većinu. Od onda promijenio se sastav jednokratnih pelena, ali i spoznaje koje imamo o njihovom utjecaju na okoliš i na zdravlje djece.

Preporuka je da se pelena promjeni svaka tri sata što okvirno iznosi 2,500 pelena godišnje za jedno dijete.

Od čega se proizvode jednokratne pelene?
Za proizvodnju jednokratnih pelena potrebne su velike količine drvene kaše te plastike. Često su to nusprodukti koji preostanu nakon proizvodnje drugih artikala pa mnogi stručnjaci kažu da negativan utjecaj na okoliš u fazi proizvodnje nije značajan koliko u fazi odlaganja pelena.

Prvenstveno to je golema količina otpada. Zbog svog sastava jednokratnim pelenama je, ako se na odgovorajućim mjestima odlože, potrebno oko 500 godina kako bi se razgradile. Što znači da se svaka jednokratna pelena ikada korištena još uvijek nalazi na odlagalištima otpada!

Jednokratne pelene imaju svojih prednosti i dio su svakodnevice većine roditelja. Dijete se osjeća suhim i nije ih potrebno toliko često mijenjati. Jednostavne su za korištenje pogotovo u okolnostima kada ste izvan kuće. Ne treba ih se prati ni sušiti i roditeljima koji su dovoljno opterećeni svakodnevicom olakšavaju život. A sretni roditelji čine sretno dijete.

No, fekalije s jednokratnih pelena bacite u toalet, a tek onda zamotajte pelenu i bacite ju jer potencijalni virusi i bakterije koji se nalaze u stolici, ako iscure iz pelene mogu znatno ugroziti i okoliš i zdravlje ljudi.

Proizvođača jednokratnih pelena ima mnogo, jeftinijih i skupljih, a koji će odgovarati vašem djetetu ovisi o njemu i vašem budžetu. Blage razlike u kroju, veličini i sastavu kao i tjelesnoj konstituciji djeteta mogu utjecati na izdržljivost pelene i to je za svako dijete drugačije.

Platnene pelene
Kada se govori o platnenim pelenama, mnogi pomisle na bijele tetra pelene koje su se iskuhavale, sušile, glačale i zatim slagale u odgovarajući oblik i tako svaki dan.

Moderne platnene pelene kakve se koriste danas, više nalikuju na jednokratne. Svojim krojem izgledaju poput jednokratnih pelena, pričvršćuju se čičkom ili drukerima i postoje u jednoj veličini (pa se drukerima povećavaju kako dijete raste) ili kupuju u različitim veličinama. Boja, uzoraka i materijala ima jako puno za svaki ukus i budžet.

Platneno pelenašenje je znatno povoljnije nego kupovina jednokratnih pelena. Za cijelo razdoblje pelenaštva može vam biti dovoljno dvadesetak platnenih pelena, nekoliko dodatnih uložaka i po dvoje zaštitnih gaćica u svakoj veličini. Možete ih koristiti za više djece, kupiti rabljene, pa čak i prodati nakon korištenja ako su u dobrom stanju.

Negativan utjecaj na okoliš je nemjerljivo manji iako i ovdje postoij. Na usjevima pamuka koristi se jako puno pesticida što uzrokuje onečišćenje tla, a i za njihovo pranje koriste se različiti deterdženti.

Platenene pelene češće se mijenjaju jer je njihova moć upijanja manja i nema osjećaja suhoće kao kod jednokratnih (iako postoje različiti ulošci za platnene pelene od na primjer bambusa kod kojih je osjećaj suhoće veći nego kod pamuka). To je istovremeno i prednost jer dijete ranije postaje svjesno da se popiškilo i da je mokro.

Potrebno ih je redovito prati i sušiti.

Za platnene pelene potreban vam je veći početni budžet u odnosu na jednokratne, ali ukupno gledajući znatno su povoljnije.

Ima li alternative pelenama?
Možda će vam djelovati nevjerojatno ali ima i riječ je o bespelenaštvu (Elimination Communication -EC). Do ove spoznaje došla je Ingrid Bauer slučajno promatrajući majke nezapadnog svijeta koje svoju djecu odgajaju bez upotrebe pelena.

Radi se o tome da roditelj kroz vremenske intervale, praćenja signala i zvukova, ali i intuicije predviđa kada dijete ima potrebu za obavljanjem nužde. Ne radi se o prisili da dijete mora koristiti zahod već o izgradnji komunikacije između djeteta i roditelja kao i kad dijete traži jesti i piti, a roditelj odgovori na tu potrebu.

Metoda je primjenjiva od 0 do 18 mjeseci, a kao najbolje razdobolje izdvaja se ono do 6 mjeseci djetetove starosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

Pravila koja kroje proljećni stil

Pročitaj →

Guščja trava protiv dijareje

Pročitaj →

ENTERIJER KUĆE NA OBALI

Pročitaj →

JAJE U AVOKADU ZA POČETAK DANA

Pročitaj →

ZAPEČENI ODREZAK S KROMPIROM I RUŽMARINOM

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. APRIL 2021

Pročitaj →

ŽENE ROĐENE 1979. GODINE, NAJSREĆNIJE: Jednostavno je…

Pročitaj →

Kad bih mogla ponovno proživeti život

Pročitaj →

10 znakova koji upozoravaju da je vreme za posetu kardiologu

Pročitaj →

Šta učiniti pre nego što se dete razbesni

Pročitaj →

Zašto je crveni karmin postao simbol glamura i senzualnosti

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.