Jastuk za bebe – trebaju li bebe jastuk?

Danas postoji gomila različite opreme za bebe i novorođenčad, a ponekad je teško razaznati što je zapravo bebi potrebno. Jastuk za bebe jedan je od takvih proizvoda, a je li vam zaista potreban (i uopće siguran za bebu) saznajte u nastavku.
Kada je bebi potreban jastuk?
Novorođenčad bi trebala spavati na tvrdoj, ravnoj i udobnoj površini. Davanje jastuka, pogotovo mekanog i neprikladnog za bebe može dovesti do gušenja. Mnogi pedijatri smatraju da je upravo davanje jastuka ili dekica razlog sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Jastuci za spavanje najčešće se ne preporučuju bebama mlađim od 2 godine. Najbolje je bebi dati jastuk kada prelazi iz kolijevke u krevet (između 18. i 24. mjeseca života). U prvih par godina života bebe ne osjećaju neugodu zbog izostanka jastuka prilikom spavanja.

Jastuk za bebe za spavanje
Ako ipak želite dati bebi jastuk u kolijevci, izaberite ravni, najmanji i čvrsti jastuk. Nikako bebi nemojte davati mekane pernate jastuke jer može izazvati alergijsku reakciju i dovesti do gušenja. Jastuci za bebe najčešće su memorijski, sintetički, spužvasti ili antialergijski.

Jastuci se najčešće preporučuju bebama koje imaju zdravstvene probleme kao što su bolesti kralježnice i deformacije lubanje. U tim slučajevima ortopedski ili anatomski jastuk za bebe preporučuje liječnik. Jastuk za bebe za spavanje najčešće se koristi kao preventivna mjera protiv sindroma zaležane glave.

Postoje različite vrste jastuka za bebe za spavanje. Klinasti jastuk za bebe (konusni jastuk za bebe) dizajniran je u obliku kosine, a zbog nagiba olakšava disanje i iskašljavanje kod prehlade. Preporučuje se bebama koje imaju refluks (želučani sadržaj vraća se u jednjak).

Postoji i ergonomski jastuk za bebe koji se najčešće odnosi na madrac koji bebi zadržava kralježnicu blago zaobljenom i pruža osjećaj zaštićenosti kao u majčinom trbuhu. Također postoje jastuci za nošenje, dojenje i fiksiranje bebe.

Jastuk za bebe za spavanje na boku
Postoje posebni jastuci koji fiksiraju bebe u jednom položaju na boku kako se beba ne bi migoljila i prevrtala tijekom spavanja. Ovakvi jastuci sa svake strane imaju zadebljanje koje fiksira bebu. Iako se na prvi pogled čini praktičnim, američka FDA izdala je uputu da jastuci fiksatori nisu sigurni za bebe.

Postoje dvije vrste ovakvih jastuka. Prva verzija namijenjena je za bebe mlađe od 6 mjeseci i sadrži dva jastuka sa strane (po dužini) između kojih se beba fiksira. Druga verzija ima jastučić koji drži djetetovu glavu podignutu ili fiksiranu u udubini.

Smatra se da je oko 12 beba u SAD-u umrlo zbog gušenja uzrokovanog fiksirajućim jastukom. Iz tog razloga prilikom kupovanja opreme za bebe zapamtite da samo zato što se proizvod prodaje ne znači da je potreban ili siguran za bebu.

Jastuk za nošenje bebe
Ovakvi jastuci koriste se za kratkotrajno nošenje bebe, a osiguravaju nošenje bebe u uspravnom položaju. Smanjuju rizik od ispadanja jer se beba ne može puno kretati u jastuku. Jastuci za nošenje najčešće koštaju oko 150 kn.

Jastuk za nošenje – novorođenče
Ovi jastuci pogodni su i za nošenje novorođenčeta koje ima najmanje 3 kile, iako nisu nužni dio opreme za novu bebu.

Jastuk za dojenje bebe
Jastuci za hranjenje bebe najčešće su dizajnirani u obliku polumjeseca te pozicioniraju bebinu glavu u pravilnom položaju prema gore kako bi lakše uhvatila dojku. Najčešće dolaze u obliku „c“ iako postoje i jastuci „o“ oblika koji se omotaju oko cijelog tijela. Jastuk za dojenje bebe može sadržavati i pojas koji se pričvrsti za majku.

Cijene ovakvih jastuka kreću se između 120 i 500 kn. U nastavku pogledajte video ako želite znati kako se koristi jastuk za dojenje bebe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTRO DIJETA: Ovnovi da zaborave na brzu hranu, Lavovi na hleb, a za pripadnike jednog znaka ALKOHOL JE SMRT!

Pročitaj →

SA NJIMA NIKADA NE ZNATE NA ČEMU STE: Ovi horoskopski znakovi NE POKAZUJU svoja osećanja

Pročitaj →

EROGENE ZONE PO HOROSKOPU: Jedan od znakova prosto obožava da mu ljubite prste!

Pročitaj →

Ovaj horoskopski znak može da vam čita MISLI

Pročitaj →

“U DEPRESIJI SAM”: Evo kako je proživljava i kako iz ovog stanja izlazi SVAKI HOROSKOPSKI ZNAK

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 31. OKTOBAR 2020

Pročitaj →

Evo Kada je najbolje i najzdravije vreme da žena zatrudni

Pročitaj →

Snažne i nezavisne žene

Pročitaj →

Ovo je najstariji lek za bolesti koje muče mnoge od nas

Pročitaj →

Modni saveti za dame koje su prešle 40. godina

Pročitaj →

Kako da se izborite sa agresijom kod dečaka?

Pročitaj →

Noćna krema od kokosovog ulja

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.