Istorija poljupca: 5 zanimljivih činjenica!

Verovatno niste znali ove stvari.

Šta je to poljubac? Ako nas pitate, boljubav je osnovna jedinica bliskosti, nežnosti, emotivne povezanosti i ljubavi, ono što je za jedan organizam ćelija, to je za ljubav poljubac. Toliko je različitih poljubaca, a svaki od njih nosi neko posebno značenje, duboko i istinsko, koje dira dušu!

Jedan od najintimnijih načina da nekome pokažete da vam je poseban i da u vašem životu zauzima važnu ulogu, svakako je da mu udelite poljubac i na taj način mu date do znanja da je voljen, jer od toga nema ničeg dragocenijeg.

Kaže u jednoj svojoj pesmi, Jovan Dučić, da je poljubac susret, najlepši na svetu. U slavu tog poljupca, mi danas pričamo o činjenicama, koje mnogi od vas nisu znali, a koje su vezane za istoriju poljupca.

Autentičnost francuskog poljupca
Za intiman i najstrastveniji poljubac dvoje kojih se vole, bio je upotrebljavan naziv maraichanage, koja vodi poreklo takođe iz Francuske. Tek nakon što su se posle Prvog Svetskog rata, američki i engleski vojnici vratili svojim ženama živi i zdravi, nakon služenja u Francuskoj, dočekao ih je sočan i strasan poljubac, koji od tada nosi ime Francuski.

Najduži poljubac na svetu
Zaljubljeni par sa Tajlanda postavio je svetski rekord u dužini poljupca. Ljubili su se tačno 58 sati 35 minuta i 58 sekundi, čime su oborili predhodni Ginisov rekord 2013. Njihov rekord u dužini trajanja poljupca i dalje je neoboren!

Najduži poljubac na filmskom platnu
Najduži filmski poljubac traje svega 3 minuta i 24 sekunde, a snimljen je 2010. kao scena u filmu Elena Undone i to između dve devojke.

Fobija od poljupca
Čini se kako smo danas postali društvo koje neguje fobiju čak i od disanja, pa tako naravno postoji i strah od poljupca. Sam strah naziva se Philemafobia, a u korenu reči poseduje reč Philema, koja znači ljubiti. Strah se uglavnom zasniva na ideji poljupca kao mogućnosti razmene mikroba i bakterija iz usne duplje.

Menstrualni ciklus utiče na doživljaj poljupca
Tokom menstrualnog ciklusa hormoni u ženskom organizmu bujaju, strasti se bude i neretko se menja i tehnika ljubljenja, ali i percepcija poljupca, kada su žene u pitanju. Tokom ciklusa one intenzivnije i emotivnije reaguju na ovu vrstu razmene strasti.

Istraživanja su pokazala da i muškarci drugačije percipiraju poljubac, kada je njihova devojka u ciklusu, jer nivo hormona menja biološki sastav telesnih tečnosti žene, pa je partner drugačije oseća i doživljava.

Hteli smo da sa vama podelimo par zanimljivih činjenica o poljupcima, koje do sada možda niste znali i da vas inspirišemo da voljenu osobu poljubite svaki dan, jer zaista je to najlepši i najjednostavniji način da nekom pokažete da vam je stalo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Radila kao hotline devojka

Pročitaj →

Ozbiljne žene na Internetu

Pročitaj →

Naučnici pronašli univerzalni antibiotik

Pročitaj →

Trendi suknja od džinsa

Pročitaj →

kritike vama bliskog deteta

Pročitaj →

izbeljivanje zuba i Zubna pasta

Pročitaj →

Jesenja odeća – stvari koje bi trebalo da znate

Pročitaj →

Ljekovitim biljem pobijedite infekcije u trudnoći

Pročitaj →

KUĆA KROZ KOJU RASTU BOROVI

Pročitaj →

Hrana koju preporučuju nutricionisti

Pročitaj →

Piletina u biber sosu Kineska

Pročitaj →

Milica Pavlović ne oprašta izdaju

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.