ISTINE I ZABLUDE O CUCLI: DA LI BEBE KOJE SISAJU MOGU DA JE KORISTE?

Dok je bebe prosto obožavaju, mnogi roditelji su u dilemi oko upotrebe cucle, zato su stručnjaci odlučili da razbiju neke od predrasuda i razreše svaku sumnju…

Činjenica je da bebe mogu da budu prilično uznemirene, a isto tako je i činjenica da ih cucle varalice mogu umiriti. Međutim, rasprave na temu da li je dobro da se bebama daje laža, kako se još naziva ova cucla, su brojne.

Evo nekoliko najčešćih dilema u vezi sa korišćenjem omiljene dečije „utehe“:

CUCLA SAMNJUJE RIZIK OD IZNENADNE SMRTI
ISTINA: Nekoliko studija do sada pokazalo je da cucle varalice mogu smanjiti rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS) kod odojčadi. “Dok koristi dudu, vaša beba periodično pomera usta što je drži u nešto lakšem snu dok spava, pa samim tim postoji manja verovatnoća da će prestati da diše”, objašnjava pedijatar Dženifer Šu i dodaje da cucla pomaže da disajni putevi ostanu otvoreni. Američka akademija za pedijatriju predlaže da se cucla da bebi dok spava tokom noći.

BEBE KOJE SISAJU NE SMEJU DA KORISTE VARALICE
LAŽ: Mame koje doje često strepe od davanja laže svojim mališanima, a to je delom zbog toga što je Američka akademija za pedijatriju preporučila da bi sa cuclom varalicom trebalo pričekati do bebinog navršenog prvog meseca iliti dok se ne navikne na dojku. Međutim, sve više eksperata dovodi u pitanje ovu teoriju, posebno sada kada je utvrđeno da cucle mogu smanjiti rizik od SIDS-a. U stvari, nedavna studija, koju su sproveli istraživači sa Dečje klinike pri Oregon Univerzitetu u Portlendu, utvrdila je da je procenat beba koje sisaju opao nakon što je organizacija “Mother-Baby Unit” zabranila korišćenje duda, te da su mnoge majke zbog toga morale da počnu sa korišćenjem mlečne formule. “Neke bebe ne mogu da zadovolje svoje potrebe za sisanjem samo dojenjem”, objašnjava Freda Rozenfeld, konsultant za laktaciju u Bruklinu. Stoga, ne postoji ništa loše u tome da novorođenče koristi cuclu, ukoliko dobija na težini i ukoliko je hranjeno pre toga. Samo vodite računa da bebi ne date cuclu pre nego što je podojite.

CUCLE MOGU DA IZAZOVU PROBLEME SA ZUBIĆIMA
LAŽ: Za većinu dece ne postoji bojazan da će cucla izazvati veće probleme ukoliko se koristi do druge godine. Usta vaše bebe su toliko fleksibilna, da se bilo kakva promena na nepcima može vratiti u normalu vrlo brzo. Međutim, ako vaše dete nastavi sa korišćenjem cucle i nakon druge godine, to može dovesti do malokluzije (nepravilnog zagrižaja). Svakako, roditelji ne bi trebalo da obraćaju pažnju samo na godine, jer da li će doći do problema sa zubima zavisi i od toga koliko dete energično cucla, upozorava doktorka Šu. Deca koja nežno i polako cuclaju mogu da koriste cuclu i do treće godine, dok oni mališani sa snažnijim cuclanjem mogu imati problema i sa 18 meseci.

KORIŠĆENJE CUCLE MOŽE POVEĆATI RIZIK OD UPALE UHA
ISTINA (delimično): Starije bebe koje redovno koriste varalice imaju upale uha za trećinu više od beba koje su sa korišćenjem prestale u šestom mesecu, pokazala je studija objavljena u časopisu “Pedijatrija”. Neki lekari smatraju da je to zbog toga što se menja pritisak u ušima. Ova razlika pritiska može sprečiti tečnost od isušivanja kroz cev (Eustajijevu tubu) koja povezuje srednje uho sa zadnjim delom nosa i grla. Kada se ta tečnost ili sekret zadrži, dolazi do infekcija. Međutim, istraživanje nije dovoljno ubedljivo, s obzirom da je rađeno sa bebama koje su već imale problema sa infekcijama ušiju, navodi doktorka Šu.

CUCLU BI TREBALO ČISTITI REDOVNO
ISTINA: Dok mnoge mame cucle čiste tako što ih stave sebi u usta, ispostavilo se da ovo nije najbolje rešenje. Naime, tokom jednog eksperimenta varalica je posmatrana kroz mikroskop, te je ustanovljeno da se na njoj mogu naći razne bakterije poput ešerihijae koli. Zato je ispiranje pod mlazom tople vode najbolje rešenje, a trebalo bi je čistiti svakog dana, kao i kada padne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. JANUAR 2021

Pročitaj →

Zašto neke žene ne osjećaju mirise

Pročitaj →

30 mudrosti za žene u tridesetima

Pročitaj →

Zimski detoks napitak od samo 2 sastojka

Pročitaj →

Retro efekat u vidu zvonastih farmerki – apsolutni HIT ove zime

Pročitaj →

Otac koji nije mogao dati svojoj deci ono što nije dobio od svojih roditelja

Pročitaj →

Koristite ove cake za šminkanje i izgledaćete nikad bolje

Pročitaj →

Ravne duboke čizme, spoj elegancije i udobnosti

Pročitaj →

LEKOVITO BILJE U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pročitaj →

Sirovi industrijski štih za toplinu doma

Pročitaj →

Da biste sprečili rak, jedite ove tri namirnice

Pročitaj →

Sa novim otkrićem NASA sve bliže kvantnom internetu

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.