Ishrana ovom vrstom mesa povećava vasu smrtnost

Naučnici su pružili nove dokaze da osobe koje jedu puno crvenog mesa i mesnih prerađevina ugrožavaju svoje zdravlje i umiru u većem broju nego osobe koje to meso jedu u manjim količinama ili ga uopšte ne jedu. Osobe koje jedu puno crvenog mesa umiru češće od različitih uzroka u periodu od 10 godina – zaključci su izvedeni na osnovu jedne američike studije koja je obuhvatila više od pola miliona ljudi.

Istraživači Američkog nacionalnog instituta za rak otkrili su da ishrana bogata crvenim mesom i mesnim prerađevinama povećava rizik umiranja od raka i oboljenja srca. To se prvenstveno odnosi na osobe koje unose oko 160 grama ovog mesa dnevno.

Upoređivane su osobe koje su unosile 160 grama crvenog mesa i prerađevina sa osobama koje su unosile samo 25 grama ovog mesa dnevno, kao i osobe koje su jele samo belo meso u većim količinama. Došlo se do zaključka da su osobe koje su jele belo meso imale čak manji procenat nastanka raka i oboljenja srca nego sobe koje su jele samo 25 grama crvenog mesa dnevno.

Naučnici su tokom studije izračunali da je 11% smrtnih ishoda kod muškaraca i 16% kod žena moglo biti izbegnuto samo da su te osobe smanjile unos crvenog mesa na nivo od 25 grama dnevno. Smatra se da izazivači raka nastaju tokom termičke obrade mesa na visokoj temperaturi. Crveno meso je najveći izvor zasićenih masti koje su povezane sa nastankom raka dojke, devbelog creva i prostate.

Smanjenim unošenjem crvenog mesa smanjuje se krvni pritisak, nivo holesterola u krvi i nastanak srčanih oboljenja.

Dr Bari Popkin (Barry Popkin) sa Univerziteta iz Severne Karoline smatra da od crvenog mesa osobe mogu da imaju i koristi, ali pod uslovom da ga uzimaju u malim količinama, ne više od 30 grama dnevno, i da to bude sveže meso bez masnoća.

Ed Jong (Ed Yong) iz Engleskog instituta za istraživanje raka izjavio je da su dve velike studije do sada dokazale vezu između veće količine crvenog mesa i mesnih prerađevina i nekih oblika raka.

Niko ne kaže da ljudi treba da se odreknu crvenog mesa, ali moraju da ga drastično manje unose i na taj način smanje rizik umiranja od bolesti koje su povezane sa takvim načinom ishrane.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.