Indira Radić

Indira Radić je srpska pevačica turbo-folk i pop muzike. Rođena je 14. juna 1966. godine u selu Dragalovci, između Doboja i Banjaluke.

Indirina majka Rosa je bila domaćica, a otac Živko funkcioner Saveza komunista Bosne i Hercegovine. Bio je fasciniran politikom koju je vodila indijska premijerka Indira Gandi po kojoj je pevačica dobila ime koje u prevodu znači cvet cvetova.

Roditelji su primetili Indirin talenat za muziku pa su je vodili na razna takmičenja. 1976. godine je na veselju otpevala numeru Kemala Maloviča “Neverice moja, vrati mi se”, a 1985. godine je proglašena za prvi glas Doboja.

Osnovnu školu je završila u selu Stanari koje je od njene kuće bilo udaljeno 5 km. Pošto nije imala veliki izbor, odlučila se da upiše medicinsku školu, opšti smer, koja se nalazila u Doboju. Svaki dan je putovala i uveče se vraćala da prespava kod kuće jer je bila vezana za majku. Želela je da ide u muzičku školu, ali ona je bila suviše daleko. Kratko je radila kao medicinska sestra u bolnici u Zagrebu.

1991. godine se prijavila na muzički konkurs u Sarajevu i došla je do finala, ali takmičenje je prekinuto zbog rata. Indira je učestvovala na raznim manifestacijama i zarađivala je honorare koji su joj omogućili da se sa porodicom preseli u Beograd.

U prvu ploču je uložila 20.000 evra i jedva je do nje došla jer su putevi bili zatvoreni. Posle nekoliko dana čekanja, dobila je svoju kasetu i odnela ju je čelnicima produkcijske kuće Južni vetar da je saslušaju. Tako je 1992. godine izašao Indirin prvi album “Nagrada i kazna” na kome se nalaze numere: “Daj mi obećanje”, “I ti tiho ode”, “Suze moje”, “Čudna igra”, “Nagrada i kazna”, “Iskreno mi kaži”, Hej, zašto da ne”, “Patimo ovo veče”. One su uglavnom bile u turbo-folk žanru.

1993. godine je snimila drugi album sa pesmama: “Zbog tebe”, “Tužna vrbo”, “Suzo moja”, “Sunce u daljini”, “Sto godina sreće”, “Poljubi me i videćeš”, “Ti si moj”, “Prošlo je vreme ljubavi”. Predstavljena je kao mlada pevačica koja obećava, a ubrzo je dobila status vodeće zvezde u produkcijskoj kući koji je, do tada, pripadao Dragani Mirković. U to vreme se čuvena petorka Južnog vetra raspadala pa je direktor Mile Bas priliku pružio Indiri i u nju uložio velike nade.

1994. godine je objavila posledni album za Južni vetar koji sadrži pesme: “Ugasi me”, “Evo ti ruka, vodi me”, “Zaljubljena momka dva”, “Gde si sada”, “Zašto sam se rodila”, “Oči moje, što ste zaplakale”, “Moja će te ljubav stići”, “Još te pamte moje ruke”.

1995. godine je prešla u PGP RTS i uradila je album koji će joj doneti veliku popularnost. Na njemu su se našle numere: “Idi iz života moga”, “Sve je gore sa tobom”, “Vidim strast u tvojim očima”, “Ti si isti kao ostali”, “Sve da volim ona me učila”, “Hiljadu noći”, “Tvoj pogled”, “Hoće mi se hoće”. Najveći hit je bila pesma “Idi iz života moga”, a najkontroverznija “Sve da volim ona me učila” čiji refren glasi: “Srpkinja je mene majka rodila, sve da volim ona me učila”. Indira je time poslala poruku da ljude
ne deli po veri, nacionalnostioni, boji kože, seksualnom opredeljenju ili sličnim parametrima. Na taj korak je bila primorana jer su je mnogi prozivali zbog imena i zbog toga što je odrasla u Bosni.

1996. godine je ponovo promenila produkcijsku kuću pa je snimila novi album za ZAM. Na njemu su sve pesme postale hitovi, a njihovi nazivi su: “Krug”, “Ujed za srce”, “Opasno je, opasno”, “Otiš’o si, ostala sam”, “Da kamen zaplače”, “Nevero”, “Sin”, “Srebrna duga” (duet sa Ninom Rešićem). Indirina popularnost je vrtoglavo rasla, kao i broj turneja i koncerata koje je održala u zemlji i inostranstvu. Najposećenije nastupe je imala u Sloveniji i Nemačkoj. Upečatljiva je i promena imidža koja je obuhvatala prelazak iz brinete u plavušu.

1997. godine je uradila album sa pesmama: “Izdajnik”, “Osvetnica”, “Ni dani ni noći”, “Vrata su ti uvek otvorena”, “Grom”, “Pogledaj me sad u oči”, “Verovala sam u tebe”, “Već dugo ne verujem”, “Kada si me rodila”. U izdanju ZAM -a je izašao video sa Indirinim najvećim hitovima koje je uživo otpevala na nastupima.

1998. godine je objavila svoj, do tada, najuspešniji album na kome se nalaze numere: “Voliš li me ti”, “Zabranjeno”, “Junačko srce”, “Crne zore”, “Majko”, “Kafana”, “Decembar”, “Spakuj svoje stvari”, “Srce puno otrova”, “Da, da, da”. Tokom ove godine je najviše nastupala u zemljama bivše Jugoslavije, posebno u Hrvatskoj, gde je dobila status velike zvezde.

2000. godine je Indira započela saradnju sa Grand produkcijom za koju je izdala album “Milenijum” koji sadrži pesme: “Loša kombinacija”, “Popij jednu”, “Kako može srce”, “Bili ili ne biti”, “Platio si sve”, “Proveri me, proveri”, “Drugarice moja”, “Teško meni bez tebe”, “Gledaj me i umri”, “Prevara”.

2001. godine je objavila deveti CD sa numerama: “Ko je ona žena”, “Prevaranti”, “Moju ljubav izdao si”, “Vidi šta si sad bez mene”, “Ne boli to”, “Život ide dalje”, “Ne pitaj”, “Gde ćemo večeras”, “Idi, ljubavi”, “Ima nešto”. Kao ni prethodni, ni ovaj album nije zabeležio veliki uspeh. Pažnja publike je najviše bila usmerena na Indirin novi stajling koji je, umesto hitova, obeležio ovaj period njene karijere.

2002. godine je snimila album na kome se posebno izdvojio duet “Lopov” koji je otpevala sa bivšim pevačem grupe Bijelo dugme, Alenom Islamovićem. Pesma je prepevana na tri strana jezika i predstavlja Indirin najveći hit u karijeri. Osim nje, na albumu se nalaze numere: “Pocrnela burma”, “Dužan si mi dva života”, “Izdao me neko”, “Kaži kako živiš”, “Ratovanje”, “Agonija”, “Preko, preko”, “Sve su iste pesme moje”, “Uzmi sve mi uzmi”.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.