Indijanski dud – Noni

Noni biljka (latinski naziv: Morinda citrifolia) je izvanredan dar majke prirode sa skoro pa neverovatnim lekovitim svojstvima. Kako je poreklom sa pacifičkih ostrva, noni je naročito cenjena na Havajima, jer je poznato da u tom delu sveta čini sastavni deo mnogih tradicionalnih lekova.

Tamošnji narodni iscelitelji, i dan danas kao i vekovima unazad, tvrde da uz pomoć biljke noni mogu lečiti i izlečiti gotovo bilo koju bolest. Tu možda ima preterivanja, ali istina kao da nije mnogo daleko od toga.

Biljka noni pripada istoj porodici biljaka kao i kafa (Rubiaceae), i ona je prirodni stimulator – kao što je to i nama dobro poznata crna kafa, ali na jedan sasvim drugačiji način. Ova samonikla biljka u svojoj postojbini ne zahteva nikakvu negu, a nesebično rađa i daje plodove tokom cele godine. Kod nje berba traje svih 12 meseci. Do skoro većina Evropljana nije ni znala da tamo negde daleko postoji, jer je nikada nije videla niti išta o njoj čula, ali došlo je vreme da svojim lekovitim moćima osvoji ceo svet. Noni sok je sve popularniji i prodavaniji, iako mu je cena dosta visoka.

Lekovita svojstva noni biljke
Noni biljka je izvor mnogih aktivnih supstanci koje imaju raznovrsno, ali uglavnom pozitivno dejstvo na organizam; od protivupalnih, preko stimulativnih, do analgetskih. U njoj je skriveno 18 aminokiselina, mnostvo antioksidanasa, enzima, minerala i vitamina.

Na osnovu tih činjenica noni se smatra veoma lekovitom biljkom sa ogromnim kapacitetom, a pripisujuju joj se razne fitoterapeutske karakteristike. Tako da se danas iz raznih izvora može čuti i procitati da noni leči ili ublažava mnoge zdravstvene tegobe, te da pomaže kod:

Bakterijskih i virusnih upala
Alergije
Astme i otežanog disanja
Artritisa
Dijabetesa
Depresije
Migrene
Zatvora
Poremećaja sna
Nedostatka energije
Gojaznosti
Bolesti desni
Bolova (deluje kao analgetik i sedativ)
Posto deluje kao stimulator mnogih prirodnih procesa u organizmu noni povoljno utiče na:

Jačanje imuniteta
Regulaciju krvnog pritiska
Regulaciju menstrualnog ciklusa
Koncentraciju
Seksualnost
Izgradnju mišića
Opšte stanje organizma
Naravno da sve ove tvrdnje još uvek nemaju naučnu potvrdu, već se dosta toga o ovoj biljci za sada samo pretpostavlja na osnovu poznavanja materija koje u sebi sadrži. Ipak, na osnovu dosadašnjih iskustava čini se da redovna upotreba nonija zaista pomaže u održavanju opšteg dobrog zdravlja i umanjuje rizik od infekcija.

Noni i proxeronin
Ono zbog čega noni biljka izaziva veliko interesovanje i što je izdvaja od prosečno lekovitih biljaka, jeste njena sposobnost da se bori protiv raka, i to zato što u sebi sadrži enzim proxeronin. Proxeronin je inače jedna od dve supstance koja ljudskom organizmu omogućava proces stvaranja jedne jako važne materije – xeronina. Xeronin zatim ima veoma značajnu ulogu u imunološkom sistemu, i to u procesu regeneracije svih molekula u ćelijama. To je dakle alkaloid koji jača telesni imunitet, pomaže da se oštećene ćelije što brže i bolje regenerišu i pri tom podstiče razmenu materija u organizmu. Nedostatak xeronina bitno povećava rizik od nastanka raznih oboljenja.

Proxeronin je prošlog veka prvi put otkrio dr. Ralph Heinicke, međutim ta supstanca još uvek nije dobila i zvanično priznanje. Zato od biljke noni ne treba očekivati čuda, jer je i sam doktor Heinicke tvrdio da proxeronin ima potencijal da leči širok spektar bolesti (od dijabetesa do raka), ali samo ukoliko je uzrok bolesti nedostatak ili neravnoteža xeronina u organizmu.

Takođe je upozorio da noni sok ne treba upotrebljavati u kombinaciji sa drugim stimulativnim sredstvima bilo koje vrste, jer u tom slučaju može doći do raznih neželjenih efekata kao što su: glavobolja, vrtoglavica, lupanje srca, uznemirenost, halucinacije…

Treba reći i to da se noni odlikuje po svom stimulativnom dejstvu, ali da ona za razliku od nekih drugih biljaka – ne pročišćava organizam. To znači da osobe koje imaju problema sa bubrezima ili jetrom, ne bi trebale da je upotrebljavaju. Kao ni osobe koje uzimaju lekove za izbacivanje tečnosti i razređivanje krvi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ 2021

Pročitaj →

PILETINA I POVRĆE IZ RERNE

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 11. MAJ 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.