I VRBOV KLIN I POUZDAN LEK

Deluje kao antipiretik, ali i kao antiflogistik i analgetik, koristi se i u terapiji bolesti praćenih povišenom temperaturom, kod akutnih i hroničnih, otklanja groznicu, neuralgije i glavobolje

Sem glavnog sastojka salicina, kora vrbe sadrži fenolne glikozide, salikortin, tremulacin, aromatične aldehide, kiseline, flavonoide, tanine.

Vrba, svojim savitljivim granama i prilagodljivom prirodom, nagoveštava i označava jedan od načina kako se kroz život probija. Olista iz panja posečenog drveta, i govori nam da se životnim nedaćama valja prilagoditi, a ne ići „glavom kroz zid“. Mnoge joj se stvari zameraju, a između ostalog što nema roda, pa se kod neostvarenih nada koristi izreka „siguran ko vrbov klin“.

Kad priroda počne da se budi i procvetaju kukurek i jagorčevine, šiblje i voćke, obraduje nas i ovo drvo, koje u svetu lekovite prirode ima posebno mesto. Vrba (Salix)- viševekovno sveta i lekovita.

Prah od mladih pupoljaka i kore

Raste na vlažnim, močvarnim mestima na obodu šuma, oko bara i jezera, ribnjaka, pored reka i potoka. Ona je jedna od prvih biljaka koja je naučno istraživana, zbog salicina koji sadrži, i preteča je aspirina.
Lekovite su samo bela vrba (Salix alba), koja se najviše koristi, ali i iva (Salix caprea) i rakita, odnosno crvena vrba (Salix purpurea). Upotrebljavaju se mladi pupoljci i kora, koja se sakuplja u rano proleće, već početkom aprila, kada počnu da bujaju njeni sokovi, sa biljaka starosti od tri do šest godina, pošto je tada najbogatija lekovitim sastojcima. LJušti se sa grana, čisti od prljavštine i suši na zaštićenom promajnom mestu dok ne postane krta. Radi lakšeg čuvanja najbolje je kad se samelje u prah. Sem glavnog sastojka salicina, kora sadrži fenolne glikozide, salikortin, tremulacin, aromatične aldehide, kiseline, flavonoide, tanine.

Leči artritis i upale želuca i creva

Deluje kao antipiretik, ali i kao antiflogistik i analgetik. Koristi se i u terapiji bolesti praćnih povišenom temperaturom, kod akutnih i hroničnih. Otklanja groznicu, neuralgije i glavobolje. Blago gorkast ukus ima stimulativno dejstvo na organe za varenje, zbog čega se preporučuje protiv stomačnih oboljenja kao što je upala želuca i creva.
Fitoterapeuti posebno naglašavaju značaj vrbe u lečenju bolova u leđima i osteoartritisa. Od davnina su se koristili pripravci da ublaže bolove i pospeše izlučivanje otrovnih materija iz organizma, putem znoja i mokraće. Međutim, za slične svrhe koriste se i mladice sa pupoljcima na vrhu.
Prilikom korišćenja preparata od kore vrbe treba voditi računa da ne dođe do predoziranja zbog prisustva salicina. Istovremeno, osobe preosetljive na aspirin i čiraši na preparate od vrbe trebalo bi da zaborave, a ne treba ih davati ni deci do dvanaest godina. Za one koji pate od Rejovog sindroma mogu biti i smrtonosni.
Od kore vrbe se spravljaju tinkture, ekstrakt ili čaj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ČUVAJTE SE: Ova dva znaka su najveći manipulatori

Pročitaj →

NJIHOVA MAŠTA JE MNOGO PRLJAVA: Ovo su tri najperverznija horoskopska znaka

Pročitaj →

LJUBAVNI HOROSKOP od 1.11 do 8.11.2020

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. NOVEMBAR 2020

Pročitaj →

Za moju najbolju prijateljicu

Pročitaj →

Udajom žena dobiva 7 sati dodatnog “rintanja

Pročitaj →

Ovo je 8 opasnih simptoma raka gušterače koje ne smijemo ignorisati

Pročitaj →

Torba u obliku kokoške pravi Modni hit

Pročitaj →

Ovo su Osam pravila vaspitanja dece

Pročitaj →

Promene u načinu šminkanja

Pročitaj →

Ovo su čizme broj 1 za jesen

Pročitaj →

Anis lekoviti čajevi

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.