Hrono dijeta za mršavljenje

Hrono dijeta zapravo nije klasična dijeta za mršavljenje, već određeni način ishrane. Predstavlja uzimanje obroka u tačno određeno vreme. Njen najveći sledbenik i propagator je Patrik Lekont, jedan od vodećih evropskih nutricionista.

Ova ideja se prvi put pojavila pre više od 25 godina, tako da ne predstavlja ništa revolucionarno.
Danas se hrono dijeta koristi za pročišćavanje organizma i njena efektivnost je dokazana u mnogim naučnim eksperimentima. Osmišljaju se svakodnevni jelovnici koji su usklađeni sa modernim načinom ishrane.
Ideja je veoma jednostavna: u različitim periodima dana naš organizam proizvodi različite enzime, i ako jedemo upravo ono što nam je potrebno u datom trenutku kad se proizvodi određeni enzim, naš organizam će veoma brzo apsorbovati hranu. I umesto razmišljanja o broju unetih kalorija, jednostavno ćemo gledati na sat. Sve što treba da uradimo je da upoznamo svoje telo malo bolje.

Prema istaknutom nutricionisti, sve u vezi hrono dijete je veoma jednostavno, i da bi to dokazao, on daje odgovore na neka pitanja u vezi sa ovim režimom ishrane.

Prema hrono dijeti, koju hranu treba izbegavati u jutarnjim časovima?

Na primer, voće i slatiši predstavljaju neprirodnu hranu za ovaj deo dana. Ujutru je lučenje insulina smanjeno, pa organizam teško apsorbuje ovu vrstu hrane. Med, džemove, torte i voće treba izbegavati, takođe. Najbolje bi bilo da pojedete omlet ili neku drugu proteinsku hranu. Šećere treba koristiti veoma pažljivo. Slatkiše možete konzumirati između 11:00 i 17:00h i to u ograničenim količinama. Međutim, svako ima drugačiji bioritam, pa i to treba uzeti u obzir.
Nema zabranjenih proizvoda, ali poluprerađenu i konzerviranu hranu treba ograničiti.

Da li se hrono dijetom mogu brzo izgubiti kilogrami?

Prvi i najznačajniji cilj hrono dijete je poboljšanje ljudskog zdravlja, pa samim tim, uz zdraviju ishranu i kilaža počinje da se normalizuje bez nekog posebnog dodatnog truda. Period potreban za gubitak kilaže je individualan, ali brz gubitak kilograma ovde nije prioritet.

Da li je moguć povratak izgubljenih kilograma nakon završetka hrono dijete?

Samo ako počnete da jedete brzu i nezdravu hranu i potpuno zaboravite na pravila hrono ishrane.
Omiljenu hranu možete jesti 1-2 puta nedeljno, ako je jedete u odgovarajućem delu dana i ako se ne prejedete. To su zadovoljstva kojih se ipak ne treba potpuno otarasiti.

Nutricionista ističe 8 pravila hrono dijete:
1. Možete jesti sve.

2. Glavni uslov – određena hrana u određenim količinama i u određeno vreme.

3. Najznačajniji su doručak i ručak.

4. Doručak treba da bude obilan i hranljiv, naročito je akcenat na proteinima, ali desert je zabranjen.

5. Nakon ručka možete pojesti neki slatkiš ili voće. Biljna ulja se preporučuju za ručak.

6. Ručak i večera se sastoje od jednog glavnog obroka.

7. Ne ubacujte u svoj jelovnik dodatne slatkiše ili testenine.

8. Kada ne želite da jedete – nemojte jesti. Nemojte siliti sebe na obrok!

Hrono dijeta doručak
Svakog jutra organizam luči 3 enzima: insulin, lipazu i proteolitički enzim. Prema tome, idealan doručak bi bio: 100 g sira, 70 g hleba, 20 g putera i topli napitak bez mleka i šećera. Tako će vaše telo dobiti energiju, a nutritivni sastojci će biti brzo apsorbovani.

Hrono dijeta ručak
Proteolitički enzim, koji snabdeva ćelije proteinima, se oslobađa pre podneva. Dakle, za glavni obrok bi odgovaralo: 250 g mesa ili ribe (može sa nekim sosom) ili 2-4 jaja (barena, kajgana i slično). Možete dodati i prilog uz to u vidu paste, pirinča, žitarica, malo putera po izboru i 50 g hleba.

Užina:
U kasnim popodnevnim časovima vaš organizam očajnički traži insulin kako bi se oporavio od zamora izazvanog radom unutrašnjih organa. Možete izabrati između: 30 g crne čokolade, male porcije orašastog voća (oraha, pistaća), par maslina, malo sušenog voća (grožđe, kajsije, šljive), 2 jabuke sa nekim džemom, medom ili javorovim sirupom, ili dve velike čaše soka od sveže ceđenog voća.

Hrono ishrana večera
Uveče lučenje digestivnih enzima drastično opada i staje, izuzev onih enzima koji usporavaju proces varenja. Odgovarajuća za ovaj obrok bi bila riba u ulju, morski plodovi, ili 200 g belog mesa, bez ikakvih umaka (možete ga ukrasiti sa malo povrća).

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.