Hijaluronska kiselina: Sve što treba znati o ovom hidratizujućem čudu

U dermatološkoj industriji o hijaluronskoj kiselini (HA) govori se gotovo poetski. Ona je sastojak koji je uvijek najistaknutiji na ambalažama farmaceutskih kozmetičkih proizvoda, a i s vrlo dobrim razlogom – hijaluronska kiselina najefikasniji je hidratizator naše kože!

Premda riječ kiselina, zbog česte zablude da kiseline izazivaju iritacije i oštećuju kožu, djeluje pomalo zastrašujuće, ova je kiselina ključna za vrhunski ten.

 

Hijaluronska kiselina dobila je ime od grčke riječi “hyalos” (staklo), zbog svojeg staklastog izgleda, a sastavni je dio većine organa. No, najvećim je dijelom prisutna u koži gdje je ima čak 56 %. Po sastavu je polimerni spoj (mukopolisaharid) sastavljen od velikog broja disaharidnih jedinica, što znači da je riječ o supstanci velike molekularne težine, a njeno glavno svojstvo je sposobnost vezivanja vode, čak hiljadu puta veće količine: samo jedan gram hijaluronske kiseline akumulira jedan litar vode.

Svi se rađamo s visokim nivoom hijaluronske kiseline, ali ona se tokom života troši. Gubitak hijaluronske kiseline posljedica je starenja, ali i lošeg stila života, pušenja i loše ishrane. Ulaskom u tridesete godine primjećujemo prve znakove starenja jer udio prirodne hijaluronske kiseline u našoj koži opada, a smanjena sposobnost vezivanja vode uzrokuje dehidriranost kože i pojavu dehidracijskih bora.

U laboratorijama kozmetičkih kompanija uspjeli su pronaći način da hijaluronsku kiselinu ugrade u preparate za njegu lica te tako koži vrate vlagu i elastičnost. Na tržištu je velik broj proizvoda za njegu kože koji sadrže hijaluronsku kiselinu, kao što su hidratantne kreme, kreme protiv bora i serumi.

Kozmetički preparati s hijaluronskom obnavljaju kožu, popunjavaju bore, imaju efekat filera… Prirodna hijaluronska kiselina u kremama ima hidratantan efekat, ali zbog svoje visoke molekularne težine djeluje samo na površinski sloj kože. Hijaluronska kiselina privlači vodu koja natapa ćelije povećavajući im volumen. Tako se zatvaraju mikro pukotine koje se formiraju u površinskom sloju kože kad je ona dehidrirana i koje je čine izloženijom agresivnom djelovanju sunca i hladnoće, a time i procesu starenja.

No, na tržištu postoje i kreme s hidrolizovanom hijaluronskom kiselinom, odnosno kiselinom s molekularnom težinom manjom od jedan milion daltona (Mda). U takvom obliku ona može prodrijeti u dublje slojeve kože, ali još uvijek se zadržava u okvirima epidermisa: ti fragmenti stimulišu keratinocite (ćelije gornjeg sloja kože) na izlučivanje proteina s antibakterijskim djelovanjem te na obnovu tkiva.

Jedan od najpopularnijih oblika primjene hijaluronske kiseline danas su serumi. Serumi s hijaluronskom kiselinom herojski su proizvodi zbog veće koncentracije HA. Bistre su i tekuće teksture koja se vrlo brzo upija i stvara prekrasnu bazu za šminkanje. Budući da su i lagane, svi će tipovi kože profitirati uvođenjem ovih super seruma u svoju skincare rutinu.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.