Hemangiom kod beba i dece

Dobroćudni izrastak koji nastaje tokom života bebe u majčinoj utrobi, hemangiom, nastaje tako što se ćelije na unutrašnjoj strani zida krvnih sudova množe deobom. Javlja se pri rođenju, ili nekoliko nedelja kasnije.

Hemangiom je najčešći benigni tumor glave i vrata, koji se javlja u dečjem uzrastu (60 odsto hemangioma se javlja u predelu glave i vrata), i uvek je pojedinačan. Najčešće je crvenkaste boje, ali treba naglasiti da nije svaka crvenkasta promena na koži hemangiom, niti je svaki hemangiom crvenkast.

Sa dr Milošem Pajićem, specijalistom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, i dečjim hirurgom Klinike za Dečju hirurgiju u Novom Sadu, razgovarali smo o hemagiomu kod beba i dece.

Da li se zna koji je uzrok ove pojave, i u kom uzrastu se javlja?
– Hemangiom se obično javlja sporadično. Studije na jednojajčanim i dvojajčanim blizancima nisu pokazale genetsku vezu, mada su opisani slučajevi pojave hemangioma u porodicama. Hemangiomi su uvek benigni (dobroćudni) tumori, ali mogu da dovedu do znatnih estetskih i funkcionalnih poremećaja.
Oko 50-70% hemangioma novorođenčadi spontano nestane do devete godine života, ostavljajući za sobom estetski zanemarljiv trag na kožiJavljaju se pri rođenju, ili nekoliko nedelja kasnije. Njihov razvoj se odvija u dve faze. U prvoj fazi, dakle na samom početku, pokazuju tendenciju brzog rasta koji je rezultat povećavanja broja kapilara. Ova faza se završava krajem prve godine života, kada započinje druga faza.

Za drugu fazu je karakteristična regresija (smanjivanje) hemangioma. Oko 50-70 odsto hemangioma novorođenčadi spontano nestane do devete godine života, ostavljajući za sobom estetski zanemarljiv trag na koži. Iako spontano smanjenje hemangioma postoji, ono nije pravilo, i ne može da se predvidi.

Hemangiomi se javljaju dva do pet puta češće kod devojčica nego kod dečaka. Primećena je učestala pojava kod prevremeno rođene dece koje teže manje od 1.000 grama na rođenju (30 odsto).

Kako se postavlja dijagnoza?
– Postavlja se kliničkom pregledom. Treba naglasiti da hemangiom ne mora uvek da bude lokalizovan isključivo na koži, kao spoljašnjem organu, jer u 50 odsto slučajeva kod dece koja imaju hemangiom na koži može da postoji i hemangiom na unutrašnjim organima (mozak, jetra, slezina…). Zbog toga se kod te dece rutinski sprovodi ultrazvučni pregled mozga i abdomena (stomaka).

Kakav je tretman?
– U lečenju se koriste lekovi (medikamenti), laserske procedure i hirurško odstranjivanje.

U okviru tretmana lekovima se izdvaja upotreba kortikosteroida (Pronizon), Interferona, Vinkristina, i od pre tri godine Propranolola (neselektivni beta blokator). Mehanizam njegovog dejstva se ostvaruje skupljanjem krvnih sudova i pospešivanjem samouništavanja ćelija hemangioma. Prednosti Propranolola u odnosu na druge lekove su višestruke: lako se primenjuje, može da se koristi duži vremenski period, sporedni efektni su izuzetno retki, a terapija se sprovodi ambulantno.

Započinjanje terapije Propranololom zahteva hospitalizaciju deteta (u pratnji majke), jer tokom uvođenja leka i postizanja maksimalne doze u odnosu na telesnu težinu moraju da se prate određeni kardiološki i laboratorijski parametri. Hospitalizacija traje obično pet dana, nakon čega roditelji sami daju lek detetu (rastvoren u čaju), u tri dnevne doze. Potrebne su periodične kontrole svakih šest nedelja, radi korigovanja doze leka i praćenja regresije (povlačenja) hemangioma.

Treba naglasiti da terapija Propranololom dovodi do potpunog nestanka hemangioma, kao i to da starosna dob ne igra ulogu u započinjanju i sprovođenju terapije.

U lečenju hemangioma dobre rezultate daje i primena različitih tipova lasera. Mana ove metode u dečjem uzrastu je što zahteva izvođenje intervencije u opštoj anesteziji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. APRIL 2021

Pročitaj →

Kajem se jer nisam srećna“

Pročitaj →

Nisam srećna, nisam srećna, ja sam žena sa rakom.

Pročitaj →

Hipoglikemija, realan strah svakog dijabetičara

Pročitaj →

Obojite ovo proleće plavetnilom safira

Pročitaj →

5 RAZLOGA ZAŠTO DANAŠNJA DECA NE POŠTUJU RODITELJE

Pročitaj →

Savršena maskara ne tera suze na oči

Pročitaj →

ZARA ima savršenu suknju za proljeće, sviđa li se i vama?

Pročitaj →

Majka dečaka dijabetičara o događaju koji je potresao Srbiju: Da li je moguće da život deteta košta 17 dinara?

Pročitaj →

Biljke koje čuvaju zdravlje žena

Pročitaj →

MODERNA ARDMORE KUĆA U ČIKAGU SA VRLO NEOBIČNIM TLOCRTOM

Pročitaj →

KALORIČNI DORUČAK S KOJIM SE MRŠAVI

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.