Hanka Paldum – Biografija

Hanka Paldum je jedna od najvećih folk muzičarki jugoslovenske muzičke scene, koju još nazivaju i kraljicom sevdalinki. Tokom svoje dugogodišnje karijere, Hanka Paldum je svojim glasom uveličala veliki broj kulturno – umetničkih događaja i izvedbama svojih najvećih hitova ,,Voljela sam, voljela”, ,,Crne kose”, ,,Pamtim još” i brojnih drugih postavila visoke standarde novim generacijama.

Ipak, i pored tolike popularnosti koju je stekla godinama rada, Hanka Paldum je uvek stajala sa obe noge čvrsto na zemlji, a svojim najvećim uspehom smatra svoje dvoje dece – ćerku Minelu i sina Mirzu, kojima je, uprkos brojnim obavezama oko karijere, uvek uspevala da se maksimalno posveti.

Biografija
Hanka Paldum je rođena 28. aprila 1956. godine u mestu Čajniče, koje se nalazi na granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Odrastala je u patrijarhalnoj i strogoj porodici, ali punoj ljubavi uz svog oca Muje, majke Pembe, starijeg brata Mustafu, mlađeg brata Smaila i mlađih sestara Rasemu i Razu.

Prve muzičke korake je Hanka Paldum načinila u osnovnoj školi, u kojoj je nastupala kao vokalni solista, a, kako je živela u veoma strogom okruženju, nije smela niti da izlazi niti ostvaruje kontakte koji bi joj bili značajni za njenu buduću karijeru.

Ipak, njen mlađi brat Smail joj je uvek bio velika podrška, te je tako odlučio da je prijavi na audiciju u KUD ,,Bratstvo”, na koju je i išao sa njom kao podrška. Svojim talentom je Hanka Paldum toliko oduševila direktora KUD – a ,,Bratstvo”, da je on lično otišao da moli njenog oca da joj dozvoli da im se pridruži. Njen otac je na kraju popustio, samo pod uslovom da je na sve probe i nastupe prati njen mlađi brat Smail.

Nešto kasnije je Hanka Paldum postala članica KUD – a ,,Ivo Lole Ribar”, a ubrzo nakon toga prelazi sa svojom porodicom da živi u Sarajevo, gde upisuje srednju Trgovačku školu. U tom periodu umire i njen otac, što je pevačica izuzetno teško podnela.

Kao srednjoškolka Hanka Paldum se zaljubila u studenta književnosti Muradifa Brkića, sa kojim je započela vezu, te se ovaj par venčao 1976. godine, nakon što se on vratio sa služenja vojnog roka, a venčanje je održano u njegovom rodnom mestu Duvnu. 1981. godine par dobija ćerku Minelu, a 1986. godine i sina Mirzu. Inače, oba porođaja je Hanka Paldum izuzetno teško podnela, te je tokom drugog čak i bila u stanju kliničke smrti.

Ipak, posle izvesnog vremena je ljubav između Hanke Paldum i njenog supruga počela da jenjava, naročito zbog toga što se on okrenuo piću, te se pevačica na kraju razvela od njega.

Nakon razvoda od svog prvog supruga početkom 90 – ih godina, Hanka Paldum je otpočela romansu sa srpskim fudbalskim trenerom Miladinom Živanovićem, koji joj je bio pratilac na svim putovanjima, a čak ju je i zaprosio tokom zajedničkog putovanja. Ipak, nakon što ga je ona odbila, par je raskinuo.

Posle raskida sa Miladinom Živanovićem, Hanka Paldum je započela romansu sa sarajevskim trgovcem Fuadom Hamzićem, za kog se veoma brzo udala, ali od kog se kasnije i razvela, naglašavajući da se gorko kaje što se i drugi put udavala.

2007.godine, njen brat Selim je umro od tumora na plućima, što je ostavilo ožiljke na Hanki.

Iako se od malena trudila da svoju decu izvede na pravi put, nije imala toliko sreće sa svojim sinom, koji je od malena bio problematičan, a pravi problemi sa njim su počeli 2005. godine, kada je pretučen ispred jedne kafane u Sarajevu.

Već sledeće godine je motorom udario pešaka, a 2011. godine je primljen u bolnicu zbog ranjavanja u okršaju, ali mu je tada Hanka Paldum dala alibi. Na insistiranje svoje majke, Mirza je kasnije otišao da živi i radi u Nemačkoj. Ipak, po povratku je 2014. godine uhapšen zbog posedovanja heroina i pištolja bez dozvole, a potom je i udario 3 osobe na pešačkom prelazu. Hanka Paldum više ništa od toga nije mogla da podnese, te ga je isterala iz porodične kuće, da bi on već 2016. godine opet bio priveden zbog posedovanja narkotika.

Sa druge strane, Hankina ćerka je postala menadžerka svoje majke i iza sebe ima dva braka, a njena majka je na nju izuzetno ponosna.

Karijera

Početke svoje pevačke karijere je Hanka Paldum obeležila još u osnovnoj školi, u kojoj je bila član školskog hora i često na školskim priredbama nastupala kao solista, izvodeći legendarne sevdalinke.

Svoje prve ozbiljne muzičke korake je Hanka Paldum napravila već sa 18 godina, kada se prijavila na audiciju ,,Radio Sarajeva” na takmičenje pevača amatera ,,Pevajmo danu mladosti”. Hanka Paldum je uspela da prođe i u sledeći krug takmičenja, a potom i pobedila u samom finalu, što joj je donelo snimanje njene prve singl ploče, čime je i njena muzička karijera zvanično započeta. Na njenoj ploči prvencu su se našle dve numere – ,,Ljubav žene” i ,,Burmu ću tvoju nositi”.

Od tog momenta karijera Hanke Paldum naglo kreće uzlaznom putanjom. Ona najpre izdaje još 2 singl ploče – prvu sa numerama ,,Živim za nas dvoje” i ,,Još te volim” i drugu sa pesmama ,,Sve sam tebi dala” i ,,Oči neverne’, koja je postala veliki hit na teritoriji bivše Jugoslavije, a za koju je tekst napisao kompozitor i muzički producent PGP RTS – a Mijat Božović.
Iste godine je Hanka Paldum učestvovala i na muzičkom festivalu ,,Ilidža”, na kom je izvela numeru ,,Vrbas”.

Tokom 1975. godine je Hanka Paldum izdala još 3 singl ploče i to sa sledećim numerama: na jednoj ploči ,,Procvala ruža” i ,,Sunce grije”, na drugoj ,,Plakat ću danas, plakat ću sutra” i ,,Ne vraćaj se više” i na trećoj ,,Pokraj puta rodila jabuka” i ,,Ja te pjesmom zovem”, koja je bila posvećena njenoj velikoj ljubavi Muradifu Brkiću, koji se u tim trenucima nalazio na služenju vojnog roka. Te 1975. godine je Hanka Paldum još jednom učestvovala na festivalu ,,Ilidži” i to sa numerom ,,Ja te pjesmom zovem”, a potom i na jugoslovenskom festivalu ,,Pariz”, na kom je nastupala sa numerom ,,Još te volim”.

1976.godine je Hanka Paldum objavila još jednu singl ploču na kojoj su se nalazile numere ,,Vrbas” i ,,Vojnik na straži”, a iste godine sa svojim prijateljem i kolegom Mehom Puzićem snima duetsku numeru ,,Hajde, dušo, da ašikujemo”, koju čak i izvode zajedno na jednom od koncerata Meha Puzića, te Hanka Paldum ostaje čak i nakon izvedbe da sama otpeva nekoliko poznatih sevdalinki.

U međuvremenu se Hanka Paldum udaje za svog dugogodišnjeg momka Muradifa Brkića, sa kojim osniva diskografsku kući ,,Sarajevo disk”, sa kojom je sarađivala i rok grupa ,,Vatreni poljubac” na čelu sa Milićem Vukašinovićem. Inače, saradnja između rok grupe ,,Vatreni poljubac” i diskografske kuće ,,Sarajevo disk” se vremenom produbljivala, te je čak i frontmen grupe, Milić Vukašinović, u više navrata pisao i aranžirao pesme za Hanku Paldum.

1977.godine Hanka Paldum objavljuje još jednu singl ploču, a na njoj se nalaze numere ,,Gdje si, srećo?” i ,,Sve je prošlo kao pjesma”, sa kojom iste godine nastupa na festivalu ,,Ilidži”, a već sledeće godine i novu singl ploču sa numerama ,,Dosta je bilo ljubavi” i ,,Ti si mi sve”.

1978.godine je za Hanku Paldum frontmen grupe ,,Vatreni Poljubac” Milić Vukašinović napisao pesmu ,,Voljela sam, voljela”, koja je predstavljala kombinaciju roka i folka, čime je Hanka Paldum postavila i nove standarde u folk muzici. Na toj ploči se, pored numere ,,Voljela sam, voljela”, našla i numera ,,Ispijmo jednu čašu”, a na drugoj singl ploči su se našle i numere ,,Potraži sreću” i ,,Odreću se srebra i zlata”.

Iste godine Hanka Paldum objavljuje i svoj album prvenac pod nazivom ,,Iz bosanske sahare”, a već sledeće godine i album ,,Čežnja”, na kom su se posebno izdvojile numere ,,Crne kose”, ,,Hej, ljubavi”, ,,Čežnja” i ,,Zbog tebe”, a pored njih su se na albumu našle i numere ,,Ne traži me”, ,,Kamo sreće da ga nisam srela”, ,,Najdražoj ljubavi”, ,,Bez ljubavi tvoje”, ,,Hoću lijepe reči” i ,,Zbogom”.

Iako su kritičari bili sumnjičavi oko kombinacije roka i folka, koju je Hanka Paldum plasirala ovim albumom, ispostavilo se da ga je publika prihvatila oberučke, a naročito numeru ,,Crne kose”, koju je za Hanku Paldum napisao Milić Vukašinović. Zahvaljujući ovoj numeri, koja je i dan danas veliki hit na teritoriji bivše Jugoslavije, ovaj album je oborio i sve rekorde prodavanosti, a Hanka Paldum je dobila i prestižnu nagradu ,,Oskar popularnosti” za pevačicu godine.

U međuvremenu je Hanka Paldum još dva puta učestvovala na festivalu ,,Ilidži”‚i to 1979. godine sa pesmom ,,Odreću se i srebra i zlata” i 1981. godine sa numerom ,,Čežnja”.

Nakon izdavanja svog albuma ,,Čežnja”, Hanka Paldum je održala i svoj prvi solistički koncert u Beogradu, u Domu sindikata, kojim je i označila početak svoje turneje po Jugoslaviji.

Sledeći album Hanke Paldum izlazi 1982. godine i nosi naziv ,,Sanjam”. Na ovom albumu se nalaze i numere ,,Nikad više”, ,,Voljeni moj”, ,,Uzalud mi tražiš oproštaj”, ,,Nikog nema pomoć kad ti treba”, ,,Da l’ ću se ikad više ljubit’?” i ,,Ljubav je radost i bol”. Inače, sve pesme sa albuma ,,Sanjam” je za Hanku Paldum napisao Milić Vukašinović.

Nakon albuma ,,Sanjam”, Hanka Paldum pravi višegodišnju pauzu u objavljivanju novog materijala, te se kasnije pojavljuje na festivalu ,,MESAM”, na kom izvodi numeru ,,Pamtim još”. U ovom periodu Hanka Paldum i drastično menja svoj način oblačenja, te novi album 1984. godine nazvan ,,Tebi, ljubavi” promoviše i novim imidžom, koji je njene savremenike neodoljivo podsećao na stil engleske pop pevačice Kim Vajld.

Na ovom albumu su se, pored naslovne numere, našle i pesme ,,Pamtim još”, ,,Samo jednom ja odlazim”, ,,Moraš doći ove noći”, ,,Miris kose”, ,,Pusti me, majko”, ,,Sarajevo, ostadoh bez reči”, ,,Noćas si bol, noćas si želja”, ,,Dugo, dugo toplo leto”, ,,Lažno su me volele crne oči”, ,,Prva ljubav” i ,,Balada mojoj majci”.

Od 1985. godine Hanka Paldum prekida saradnju sa Milićem Vukašinovićem i započinje saradnju sa orkestrom ,,Južni vetar”, te, u saradnji sa njima, objavljuje i nov album pod nazivom ,,Nema kajanja”. Sve numere sa novog albuma – ,,Pa šta?”, ,,Srce je moje kamen”, ,,Lutaj srce”, ,,Hoću da budem samo žena”, ,,Ne dirajte uspomene”, ,,Kasno je za sve”, ,,Ne idi” i ,,Ne smemo se rastaviti” odišu čistim folkom, a od instrumenata je dominantna harmonika.

1986.godine Hanka Paldum obnavlja saradnju sa Milićem Vukašinovićem i na festivalu ,,Vogošća” pobeđuje sa pesmom ,,Bolno srce”, te iste godine objavljuje i istoimeni album. Na tom albumu se našla i pesma ,,Sjećaš li se, djevo bajna?”, koja je snimljena u pratnji poznatog harmonikaša MIlorada Todorovića, a, poret nje, na ovom albumu su se našle i numere ,,Te su me oči lagale”, ,,Ostavljena žena”, ,,Uspomene”, ,,Ljubavi moja”, ,,Ako ti kažem”, ,,Zbogom, voljeni moj”, ,,Tugo moja” i ,,Jugoslavija”.

Naredne tri godine Hanka Paldum opet učestvuje na festivalu ,,Vogošća”, i to 1988. godine sa numerom ,,Da sam te manje voljela”, 1989. godine ,,Kani suzo izdajice” i 1990. godine sa numerom ,,Vjetrovi tuge”.

Za to vreme, Hanka Paldum snima još tri albuma:

– ,,Gdje si dušo?”, 1988. godine, na kom se, pored naslovne numere, nalaze i ,,Ne kuni ga, majko”, ,,Čemu srce da se nada?”, ,,Za društvo i dušu”, ,,Odlazi čovek”, ,,Hoću s tobom da se napijem”, ,,Kaži mi”, ,,Vjerujem” i ,,Milo moje”.

– ,,Kani suzo, izdajice” 1989. godine, sa numerama ,,Ja za tebe nikad nisam bila žena”, ,,Tražiš me kad je kasno sve”, ,,Ludo, ludo tebe volim”, ,,Tako me uzbuđuješ”, ,,Izgorjeću, poludjeću”, ,,Bol bolujem” i ,,Za nas je stigao kraj”.

– ,,Vetrovi tuge”, 1990. godine, koji Hanka Paldum najavljuje nastupom na festivalu ,,MESAM”, a na kom se, pored naslovne numere, izdvaja i pesma ,,Sa, Sa, Sarajevo”. Pored ove dve numere, na albumu su se našle i pesme ,,Odreću se sveg’ na svijetu”, ,,Ne mogu kroz život sama”, ,,Trebam te”, ,,Nevjera tvoja, nevjera”, ,,Živote, druže”, ,,Vjetrovi tuge”, ,,Noćima ga nema” i ,,Ljubi, ljubi”. Za njen album ,,Vjetrovi tuge” je Hanka Paldum dobila brojne pohvale,a TV ,,Sarajevo” joj je snimilo spotove za sve pesme.

Zahvaljujući svojoj popularnosti, 1991. godine Hanka Paldum od reditelja Benjamina Filipovića dobija ponudu da se pojavi u filmu ,,Praznik u Sarajevu”.

Od 1992. godine pa do danas je Hanka Paldum objavila 8 albuma i to – ,,Uzalud behari mirišu” (1992. godine), ,,Stežem srce” (1995. godine), ,,Nek’ je od srca” (1999. godine), ,,Džanum” (2001. godine), ,,S kim si, takav si” (2003. godine), ,,Žena kao žena” (2006. godine), ,,Sevdahom kroz vrijeme” (2007. godine) i ,,Sevdah je ljubav” (2008. godine).

Ime i prezime: Hanka Paldum

Nadimak: Kraljica sevdaha

Datum rođenja: 28. april 1956. godine

Mesto rođenja: Čajniče, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: Pevačica sevdalinki, narodne i izvorne muzike

Facebook: https://www.facebook.com/HankaPaldumOfficial/

Twitter: https://twitter.com/hankapaldum

Instagram: https://www.instagram.com/hankapaldum_official/

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.