Goblini

Goblini su bend nastao 1992. godine u Šapcu. Bend je nastao dolaskom Alena Jovanovića i Vladislava Kokotovića iz Karlovca, koji su u to vreme bili članovi benda Lorelei. Upoznavši se sa Brankom Golubovićem, osnivaju bend koji posle par personalnih promena počinje da radi u standardnoj postavi sa novosadskim bubnjarem Nenadom Divnićem, s’ kim snimaju svoj prvi album pod nazivom “Goblini”. Album izlazi 1994. godine .Nakon izlaska albuma bend se promotivno pojavljuje na par bitnijih festivala gde dobija odlične kritike od kojih su naročito bitni Grafiti Avangarde u Novom Sadu i Brzi Bendovi Srbije u Beogradu.

Nakon toga bend od izdavačke kuće Metropolis Records iz Beograda dobija ponudu da uradi novo izdanje na kojem bi bile zastupljene određene pesme sa prvog izdanja (njih pet), kao i novih šest pesama. Razlog promene izdavača je bio veoma loš medijski rad izdavača iz Novog Sada. Logičan nastavak je bio izdanje koje se pojavljuje u septembru pod nazivom “Istinite priče I deo”. Ubrzo nakon toga kreće dobro organizovana medijska kampanja koja prouzrokuje početak turneje koja će se zaustaviti u januaru 1998. godine.

Početkom 1995. godine u bend dolazi Leo fon Punkerstain na mesto druge gitare kao gost u periodu dok su članovi njegovog matičnog benda Džukele bili na odsluženju vojnog roka. U toku turneje pojavljuje se i prvo “Live” izdanje sa koncerta održanog u beogradskom KST-u pod nazivom “LIVE IN KST” u izdanju beogradskog pirata Mortal Combat Rec. (novembar 1995.). U tom periodu na poziciji bubnjara se nalazi Zoran Jović umesto Nenada Divnića.

Turneja se u januaru 1996. godine na kratko prekida zbog ulaska benda u studio radi snimanja novog studijskog albuma, “U Magnovenju”, koji se pojavljuje u martu iste godine. Leo se vraća u svoj matični bend, a na njegovo mesto dolazi Saša Šetka. Tad počinje i turneja “U Magnovenju” koja se vodi kao najveća turneja te godine, gde je odsvirano preko 80 koncerata, od kojih i neki u Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Koper, Crnomelj, Kočevje, Ormoz, Kranjska Gora, I i II Zgaga Rock festival u Litiji…). Sa tih koncerata izdvojeno je dvadeset snimaka iz 13 gradova i to se pojavljuje na duplom CD-u u izdanju Metropolis Rec. pod nazivom “Turneja u Magnovenju” 97/98 gde se pored ovih pesama nalaze i sve pesme sa prva dva izdanja koja su se samo nalazila u kasetnoj formi. Na tom albumu bubnjeve svira Cinkocki Vladimir, koji napušta bend usled porodičnih problema, pred sam ulazak u studio u novembru 1999. godine. Na njegovo mesto dolazi Arnautović Milan.

Novi album u izdanju Metropolis Records završava se na dan početka NATO bombardovanja i zove se “Re contra”. Usled svih događaja koji slede bend ovaj album izdaje tek u decembru 1999. godine, ali pre toga odlazi na italijansku turneju na kojoj svira u gradovima Milano, Rim, Bolonja, Modena, Carpi, Torino, Pistoia, Cologno Monzese, Campi Bisenzio i Firenza. U januaru 2000. godine startuje i turneja po Srbiji koja traje sve do proleća 2001. godine.

Nakon toga bend sporazumno pravi pauzu, kako bi prikupili snagu i ideje za novi album. Nastala politička i ekonomska situacija u zemlji bend okreće u sasvim drugom pravcu, svakog svojim privatnim obavezama i bend spontano prestaje sa radom. Tadašnja postava Goblina je: Branko Golubović – vokal, Alen Jovanović – gitara, Saša Šetka – gitara, Vladislav Kokotović – bas i Milan Arnautović – bubnjevi.

Multimedia Records krajem 2004. godine objavljuje novo izdanje Goblina pod nazivom “Najbolje priče”, zbirku najvećih hitova sačinjenu od koncertnih snimaka, i to baš iz onog perioda kada su Goblini bili na vrhuncu karijere. Na tom CD-u, vrlo značajnom za srpsku rock diskografiju, nalazi se i jedna do tada neobljavljena pesma “Pričaš”, koja je snimljena jos 1997. godine. To izdanje prate i dva video spota, i to za pesme: “Pričaš” i “Voz”.

Posle duže pauze 2010. godine Goblini se opet skupljaju i kreću probe i sve što ide uz jedan dobar bend. Snimaju dve nove pesme “Luna” i “Kao da”, prave album od te dve kompilacije pod nazivom “Crno na belo” u Novom Sadu. U periodu od juna od septembra snimaju i dokumentarac o Goblinima po celoj Srbiji. Nastupaju na jednom od najvećih festivala u Srbiji – Šabački letnji festival i širom stare S.F.R.J.

U martu 2011. godine objavljuju spot za pesmu “Ima Nas” snimane sa turneje u 2010 (Crno na belo), a zatim se skupljaju u aprilu, maju i kreću velike pripreme za turneju po bivšoj Jugoslaviji pod nazivom “Tour 2011”. Za to vreme obišli su velike gradove, kao što su: Banja Luka (Bosna i Hercegovina), Zadar (Hrvatska), Ljubljana (Slovenija), Kragujevac (Srbija), Novi Sad (Srbija), Beograd (Srbija).
Bend je odlično prihvaćen na tim nastupima, a nastavak turneje sledi u avgustu 2011. godine.
Krajem 2013. godine, posle 14 godina pauze, Goblini objavljuju svoj novi studijski album “Roba s greškom”, u izdanju beogradskog Long pleja. Prvi singl bila je pesma “Deca iz komšiluka”, a bend je zakazao veliki promotivni koncert za 8.mart 2014. u Hali sportova na Novom Beogradu.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.