Glavna meta korona virusa uopšte nisu pluća

Oštećenje crvenih krvnih zrnaca povezano s kovidom-19 možda je odgovorno za višestruko oštećenje organa kod pacijenata obolelih od korona virusa, pokazala je studija Katedre za osnovnu medicinu Dalekoistočnog saveznog univerziteta.

Svaki virus cilja određene vrste ćelija u telu. Na primer, HIV cilja ćelije imunog sistema, virus gripa utiče na pluća i grkljan, dok SARS-CoV-2 utiče na više organskih sistema, zabeležili su naučnici koji su sproveli novo istraživanje.

Glavna meta su mu crvena krvna zrnca

Iako je sprovedeno mnogo studija kako bi se procenili efekti korona virusa na pluća, uključujući smrt plućnih ćelija i fibrozu, autori ove studije upozorili su da nije učinjeno mnogo da se proveri promena u koncentracijama crvenih krvnih zrnaca, koja su glavna meta novog korona virusa.

Istraživači su pregledali plućne biopsije 11 pacijenata koji su umrli od kovida-19 i uporedili ih s kontrolnom grupom od 14 pacijenata koji su umrli od povreda opasnih po život u dobi od 24 do 76 godina.

Uzorci bolesnika s kovidom-19 pokazali su sledeće:

abnormalni eritrociti (sferični, nejednakog oblika ili manji ili veći od normalnog oblika i veličine) i eritrociti u obliku srpastih ćelija
neravnomerna raspodela hemoglobina (proteina koji prenosi kiseonik) u eritrocitima
zadebljanje spoljašnje membrane eritrocita
hemoliza ili razgradnja eritrocita
Respirator ne pomaže, evo šta predlažu

Studija je pokazala da karakteristično mesto hemoglobina u eritrocitima bolesnika s kovidom-19 upućuje na nedostatak gvožđa i anemiju B12. Smatra se da su gastrointestinalni efekti SARS-CoV-2 odgovorni za nedostatak vitamina B12, prenosi First Post.

Vrsta oštećenja eritrocita dokazuje da virus negativno utiče na proces stvaranja eritrocita, što dovodi do nedostatka gvožđa i anemije B12. Autori studije takođe su istakli da su crvena krvna zrnca glavna meta korona virusa.

Gubitak eritrocita otežava telu prenos kiseonika u tkiva, a respirator ne pomaže jer nema dovoljno eritrocita za cirkulaciju kiseonika. Jedini način da se takvim pacijentima pomogne jeste davanje eritrocita ili B12 spolja.

Pacijenti s hipertenzijom najugroženiji

Istraživači ističu da nizak nivo hemoglobina dodatno povećava rizik od oštećenja tkiva. To je zato što će u početnoj fazi bolesti nizak nivo hemoglobina dovesti do povećane proizvodnje eritropoetina, hormona koji pomaže u stvaranju eritrocita.

To bi, pak, povećalo viskoznost krvi i uticalo na mikrocirkulaciju, odnosno cirkulaciju krvi unutar malih krvnih sudova u tkivima. To objašnjava zašto su pacijenti s hipertenzijom glavna rizična grupa za kovid-19 i zašto lekovi na bazi eritropoetina ne mogu da se koriste za lečenje anemije kod bolesnika s korona virusom, prenose mediji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.