Generacija 5

Generacija 5 je jugoslovenska i srpska rok grupa. Grupa je osnovana u Beogradu sredinom 1977. godine. Prvu postavu su činili klavijaturista Dragoljub Ilić, bubnjar Boban Đorđević, pevač Jovan Rašić, gitarista Dragan Jovanović Krle i basista Dušan Petrović. Na prvim singlovima iz 1978. i 1979. godine grupa je svirala hard rok sa uticajem džez roka, a sa dolaskom novog pevača Gorana Miloševića, rođenog brata poznate pevačice Slađane Milošević, postepeno su se okrenuli komercijalnijem zvuku. Na jesen 1979. godine objavili su i treći singl sa kojeg se izdvaja njihov najveći hit Ti samo budi dovoljno daleko. Prvi zapaženiji nastup imali su na festivalu u Opatiji 1979. godine, gde su nagrađeni za najbolje korišćenje folklornih motiva.

Prva ploča Generacija 5 izašla je 1980. godine, a druga Dubler dve godine kasnije. Iz ovog perioda ostali su hitovi Dolazim za pet minuta,(tekst napisao Bora Đorđević) Ti i ja, Dubler itd. Njihova muzika je korišćena u filmu Zorana Čalića Došlo doba da se ljubav proba iz 1980. godine. Grupa je prestala sa radom 1982. godine.

Tokom pauze muzički najaktivniji ostao je klavijaturista Dragan Ilić. Radio je u PGP RTB i sarađivao sa poznatim muzičarima poput Željka Bebeka i Slađane Milošević. Komponovao je pesmu Za milion godina u okviru YU rok misije. Dobio je više muzičkih nagrada. Milošević je neko vreme bio u grupi Mama Co Co, Jovanović je radio kao studijski muzičar a Petrović i Đorđević su se odselili u SAD.

Deset godina kasnije grupa je obnovila rad. Novu postavu su činili, pored Ilića i Jovanovića, basista Miloš Stojisavljević Cajger (koji je prethodno krajem 70-ih jedno vreme menjao Petrovića), bubnjar Zoran Radovanović Baki i pevač i glumac Đorđe David Nikolić. Godine 1994. objavili su kompilacijski album na kojem se nalazila i nova pesma Najjači ostaju sa kojom su doživeli veliki uspeh. Ova kompilacija, zajedno sa kocertnim albumom Unplugged & Live vratila ih je u žižu interesovanja tadašnje srpske rok scene. Povratnički album Svet je tvoj izašao je 1997. godine, sa hitovima kao što su Ritam dodira, Šta ćemo sad nas dvoje, Povedi me u noć i Nosi je košava. Đorđe David je napustio grupu 2000. godine i posvetio se samostalnoj karijeri, a novi pevač postao je Dragan Panjak. Te godine objavili su kompilaciju balada Pomoli se još jednom, a naslovna pesma bile je i jedina koju je Panjak snimio sa grupom. Na poslednjem studijskom albumu Energija iz 2006. godine pevač je bio Dejan Najdanović Najda, prethodno član grupe Smak.

Posle decenije neaktivnog diskografskog rada, grupa se novembra 2016. vratila na scenu sa novim singlom za pesmu Opasna po život koji je objavljen u susret obeležavanju četiri decenije rada. Ovo je ujedno i prva numera koju su uradili sa novim stalnim članom, pevačem Milošem Bajatom.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.