Evo šta se vašoj koži može dogoditi ako ISTISKUJETE mitisere, a šta ako to NE činite

Miteseri nastaju kao posledica preteranog lučenja sebuma lojnih žlezda u kombinaciji s bakterijama, prašinom i ostalim nečistoćama. Najčešće se pojavljuju na području nosa, brade i čela, a osim zdravstvenog mogu predstavljati i značajan estetski problem.

U normalnim okolnostima sebum štiti našu kožu od isušivanja, ali na putu do površine kože može ostati zarobljen i uzrokovati zatvaranje pora i nastanak mitesera. Oni se obično javljaju kao rezultat začepljenih folikula dlake jer se mrtva koža i ulje skupljaju u otvoru folikula stvarajući izbočinu nazvanu komedon. Kada se ona otvori i izloži vazduhu, oksidacija čini da izgleda crno.

Istiskivanju mitesera recite veliko NE!

Učestalo istiskivanje mitesera jednostavno nije dobra ideja. Mnogi vrlo lako postanu opsednuti malim crnim tačkicama, pa se ne libe „čeprkati“ po licu kako bi ih se rešili. Dermatolozi upozoravaju kako to kratkoročno može da pogoduje nastanku akni, a dugoročno nastanku ožiljaka uzrokovanih tretiranjem pora tokom godina. Ljudi često nisu ni svesni koliko su njihovi miteseri duboki, a koliko pore uske te su skloni da ih pogrešno tretiraju. Važno je da nikad ne stisnete miteser previše jer možete da prouzrokujete prodiranje lojnih žlezda nazad u kožu, što izaziva još goru reakciju. Premda ćete naizgled ukloniti miteser na njegovom mestu će se pojaviti neugodana upaljena akna.

Prste k sebi!

Ipak, dermatolozi istovremeno upozoravaju kako je nužno ukloniti mitesere jer ispuštaju ulje i doprinose razviju bakterija, a mogu se pretvoriti u upalne akne.

Pa, koji je onda pravilan odgovor? Rešenje je jednostavno. Ako želite da lečite mitesere bez pogoršanja problema, definitivno ih nemojte sami uklanjati istiskivanjem. Taj čin radije prepustite stručnjacima. Miteseri se teško mogu trajno ukloniti bez pomoći dermatologa, ali uz korišćenje specijalnih krema moguće je umanjiti njihov učinak.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.