Evo čime se Šaban Šaulić uspješno bavio prije nego je postao pjevač!

Šaban Šaulić, kralj narodne muzike, iznenada je izgubio život u 67. godini, od posljedica teške saobraćajne nesreće koja se dogodila u Njemačkoj. Vijest o njegovoj smrti potresla je mnoge koji su ga voljeli kroz njegove pjesme, a malo ko zna kakav je život ovaj legendarni pjevač imao.

Šaban Šaulić rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Kao mladić maštao je o karijeri fudbalera, a bio je i izrazito talentovan za ovaj sport, toliko da je dobio poziv da zaigra za bugarski klub “Levski”. Osim fudbala, volio je i boks, ali njegov život je krenuo u drugom pravcu.

Kao dijete, Šaban je živio veoma skromno. U njegovom domu nije bilo stalnih prihoda, a njegovi roditelji su prodavali lutriju i igračke kako bi prehranili porodicu. Dosta vremena provodio je i u Bijeljini, odakle potiče njegova majka Ilduza, po kojoj je kasnije Šaban dao ime svojoj ćerki, pjevačici Ildi Šaulić. Završio je samo osnovnu školu, a sa 18. godina preselio se u Beograd, kada počinju prvi njegovi koraci u muzici.

Šabana je u svijet muzike uveo njegov stric Alija, koji ga je pozvao da pjeva u kafani u koju je on obično išao. Rezultati koje je Šaban tada postigao napunivši kafanu bili su prvi korak prema sjajnoj karijeri. Počeo je redovno da nastupa, a poslije nekog vremena primjetio ga je Veroljub Jovanović koji je svirao prvu violinu u orkestru Budimira Buce Jovanovića. On je odmah prepoznao njegov talenat i počeo je da ga uči da pjeva. Upravo on je 1969. godine napisao Šabanovu prvu pjesme “Dajte mi utjehu” koja brzo postaje veliki hit. Te godine Šaban je izdao i svoj prvi album.

Neke od njegovih pjesama poput “Bio sam pijanac”, “Anka”, “Avantura”, “Ako me tražiš”, “Dođi da ostarimo zajedno”, “Žal”, “Sneg je opet, Snežana” i mnoge druge postale su pravi evergrin, a neke od njih važe i za najveće hitove narodne muzike koji su ikad otpjevani.

Iza sebe je ostavio suprugu Gordanu, sina Mihajla i ćerke Sanelu i Ildu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.